29 Αυγούστου 2013

Eπίσκεψη σε σεισμόπληκτα χωριά – Βιολογικός Καμένων Βούρλων

Αναρτήθηκε από… kamena voyrla blogger

Επισημάνσεις άρθρων από Γιάννη Φραγκούλη

 Για την κατασκευή βιολογικού καθαρισμού στο δήμο Μώλου - Αγίου Κων/νου

Προς
τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, 
κ. Κλέαρχο Περγαντά.
 
Η ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ, εκφράζει την συμφωνία της με την απόφαση για κατασκευή αποχετευτικού δικτύου στον Άγιο Κωνσταντίνο, που λύνει ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα της περιοχής.
 
Εκφράζει, όμως την διαφωνία της με την μεταφορά των λυμάτων στον βιολογικό καθαρισμό των Καμένων Βούρλων. 
 
Θεωρούμε σκοπιμότερο και συμφερότερο να κατασκευαστεί άλλος βιολογικός καθαρισμός νοτιότερα του Αγίου Κωνσταντίνου.
 
Η διαφωνία μας στηρίζεται :
 
α) στο ότι θα χρειασθεί, λόγω μεγάλης επιβάρυνσης, σημαντική επέκταση η εγκατάσταση του βιολογικού καθαρισμού των Καμένων Βούρλων, που ήταν ήδη ανεπαρκής και για την κάλυψη του βορείου τμήματος της πόλης, που σίγουρα θα επεκταθεί.
 
β) στο γεγονός ότι δημιουργείται και λειτουργεί τέτοιου είδους μεγάλη εγκατάσταση πολύ κοντά στις ιαματικές πηγές της περιοχής, που μπορεί και πρέπει να αξιοποιηθούν παραπέρα. Αντίθετη άλλωστε είναι και η σχετική νομοθεσία (4844/30 και 4086/60)
 
Ταυτόχρονα θέλουμε να σας θυμίσουμε :
 
1.Στον βιολογικό καθαρισμό των Καμένων Βούρλων, αποδέκτης των επεξεργασμένων λυμάτων δεν είναι απόλυτα συμβατός και λειτουργεί προσωρινά.
 
2.Η όλη εγκατάσταση λειτουργεί χωρίς άδεια και σύγχρονη περιβαλλοντική μελέτη από τις 30/4/2009
 
Σε αυτή την βάση απευθυνόμαστε στον την Επιτροπή Περιβάλλοντος του Περιφερειακού Συμβουλίου και ζητάμε να ασχοληθεί συγκεκριμένα με το θέμα.
 
 
ΥΠΕΜΘΥΜΙΖΩ ΤΗΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΠΟΧΕΤΕΥΤΙΚΟ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΜΑΣ, ΗΔΗ ΑΠΟ ΤΟ 2011
 
Επίσκεψη κλιμακίου του ΚΚΕ με επικεφαλής το Γ.Λαμπρούλη στα σεισμόπληκτα χωριά Κόμνηνα, Ρεγκίνι και Μενδενίτσα
Κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής το Γ.Λαμπρούλη, βουλευτή Λάρισας του ΚΚΕ, πραγματοποίησε περιοδεία στα σεισμόπληκτα χωριά του βουνού Καλλίδρομο από την πλευρά του Δήμου Μώλου-Αγ. Κων/νου. 
 
Επισκέφτηκε την Κόμνηνα, το Ρεγκίνι, τη Μενδενίτσα, το Καλλίδρομο και συζήτησε με τους κατοίκους. 
 
Οι πληγέντες από το σεισμό δηλώνουν αδυναμία να αποκαταστήσουν ζημιές ή να φτιάξουν από την αρχή τα σπίτια τους. Θεωρούν «δώρο άδωρο» τη λεγόμενη στεγαστική συνδρομή που ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση. Λόγω της όξυνσης της κρίσης, αδυνατούν να ικανοποιήσουν στοιχειώδεις ανάγκες τους, πόσο μάλλον να πάρουν και να αποπληρώσουν δάνειο, έστω και άτοκο. 
 
Άλλωστε, η συγκεκριμένη ρύθμιση καθορίζει αρκετά χαμηλές τιμές ανά τετραγωνικό μέτρο, έτσι που απαιτείται να βάλει ό,τι οικονομίες έχει –αν έχει- ο σεισμοπαθής ή να προσφύγει σε συμπληρωματικό δάνειο. Πράγμα απαγορευτικό πλέον. 
 
Ο βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε πως η αποκατάσταση των ζημιών από φυσικές καταστροφές πρέπει να είναι υποχρέωση του κράτους και απαίτηση του λαού, επειδή πλήρωνε και πληρώνει φόρους γι αυτό. Όπως επίσης υποχρέωση του κράτους είναι ο αντισεισμικός έλεγχος, η αντισεισμική προστασία και θωράκιση όλων των κτιρίων, η αντιπλημμυρική και αντιπυρική θωράκιση της χώρας. 
 
Να μη δεχτούν να τούς «πετάξουν στα μούτρα» μια μικρή στεγαστική συνδρομή και από εκεί και πέρα να φορτωθούν τις ευθύνες να τα βγάλουν πέρα μόνοι τους. Να οργανώσουν επιτροπές αγώνα και να διεκδικήσουν: Επίσπευση διαδικασιών, πλήρη και πολύμορφη κρατική μέριμνα και στήριξη. Να απαιτήσουν! Όχι να παρακαλέσουν! 
 
Τέλος, οξύτατα τέθηκε από τους κατοίκους των ορεινών χωριών το ζήτημα της Υγείας. Αγροτικός γιατρός δεν υπάρχει στην περιοχή. Τα Κ.Υ. στις 1.30 μμ. κλείνουν. Στο κοντινό Κ.Υ. Καμένων Βούρλων δεν τους δέχονται ούτε για συνταγογράφιση. Τους αναγκάζουν να ταξιδέψουν στην Αμφίκλεια, σε άλλο Δήμο, αρκετά χιλιόμετρα μακριά, επειδή ανήκουν στο εκεί Κ.Υ. Η καπιταλιστική απανθρωπιά στο μεγαλείο της. 
 
Ο Γ.Λαμπρούλης υποσχέθηκε την παρέμβαση του ΚΚΕ στη Βουλή, αλλά επανέλαβε ότι ο αποτελεσματικότερος τρόπος λύσης των προβλημάτων είναι η κινητοποίηση και η πάλη του λαού για όσα δικαιούται.
Για την αντιγραφή
Γ. ΦΡΑΓΚΟΥΛΗΣ
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: