28 Φεβρουαρίου 2010

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας ΣΤΕΡΕΟΤΥΠΟΣ

Αναρτήθηκε από… kamena voyrla blogger


Διαβάστε περισσότερα...

Ποιος δημοτικός σύμβουλος χτίζει αυθαίρετο ?

Αναρτήθηκε από… kamena voyrla blogger

Επιστολή αναγνώστη

Θέλω να καταγγείλω την διαφορά μεταξύ ενός απλού πολίτη του δήμου και ενός δημοτικού συμβούλου. Εγώ για μια βεράντα που έκλεισα έφαγα ένα σορό καταγγελίες και πλήρωσα ένα σκασμό πρόστιμα και να πεις ότι έχω και πολλα φράγκα;
5 δωμάτια έχω που νοικιάζω.

Ο Α****** που πρόσφατα άρχισε να φτιάχνει παράνομο όροφο δεν τον κάνανε τίποτα.

Κανονικά και με το νόμο. Και να ήταν μόνο ο όροφος...

Αλλά αυτόν ποιός θα τον καταγγείλει;

Διαβάστε περισσότερα...

Τσαούσα - Η προαγωγή μου και όχι μόνο ...

Αναρτήθηκε από… Τσαούσα

Αγαπητοί φίλοι, με χαρά σας ανακοινώνω πως το blog itsaousa πήρε προαγωγή.

Από την Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου τα κείμενα του (τα δικά μου κείμενα για την ακρίβεια, γιατί το blog από μόνο του ούτε για κατούρημα δεν πάει)
θα δημοσιεύονται στο νέο ενημερωτικό portal
THE INSIDER (κλικ)
που παρουσιάζεται σε παγκόσμια πρώτη, τη συγκεκριμένη ημερομηνία.


Και θα ρωτήσει ο περίεργος:
-Είσαι δημοσιογράφος;
-Όχι.
-Και τι δουλειά έχεις στο ενημερωτικό site;
-Λογαριασμό θα σου δώσω;

Θα του δώσω λογαριασμό όμως, γιατί οι περίεργοι είναι και επίμονοι.
Ξέρω από μένα.

Στο site, εκτός από τα άρθρα και τα ρεπορτάζ διακεκριμένων δημοσιογράφων, ειδήσεις και αναλύσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με συνεργάτες ανταποκριτές, θα φιλοξενούνται κείμενα κάποιων εκλεκτών bloggers, με τους οποίους θα έχω την τιμή να μοιράζομαι τη σελίδα των blogs.
Φυσικά εγώ θα γράφω καλύτερα από όλους, αλλά αυτά δεν λέγονται δημόσια.

Η ουσία είναι πως τα κείμενα μου θα αναρτώνται πρώτα στο TheInsider, και ύστερα εδώ.
Οπότε, όποιος βιάζεται να τα διαβάσει, ας περνάει μια βόλτα από το site.
Άλλωστε, αν δεν του αρέσει κάποια ανάρτηση μου (λέμε τώρα), θα μπορεί να διαβάσει εκατοντάδες άλλα σημαντικά και ενδιαφέροντα θέματα.

Μια γεύση από το site στο βίντεο που ακολουθεί.


Διαβάστε περισσότερα...

Τα κυριακάτικα πρωτοσέλιδα 28-02-10 σε βίντεο

Αναρτήθηκε από… kamena voyrla blogger



enimerwsi.com

Διαβάστε περισσότερα...

26 Φεβρουαρίου 2010

Περί βλακείας και καρναβαλικής πραγματικότητας

Αναρτήθηκε από… Unknown

Η βλακεία είναι μια ιδιότητα υπερταξική, υπερεθνική, και διαπολιτική, που ενδημεί στις πέντε (πιθανόν και στην έκτη τώρα πια) ηπείρους του πλανήτη. Διαδραματίζει καταλυτικό ρόλο σε όλες τις εκφάνσεις της ανθρώπινης δραστηριότητας: στην πολιτική, την επιστήμη, την θρησκεία, στον κοινωνικό, τον δημόσιο και τον ιδιωτικό βίο.

Με την διαρκή παρουσία της και την καταλυτική επιρροή στις πράξεις και στις ενέργειες ανθρώπων και λαών καταλήγει να σχεδιάζει αυτό τούτο το ιστορικό γίγνεσθαι της ανθρωπότητας.

Υπάρχουν διάφορες διαβαθμίσεις βλακείας.

Η πρώτη αφορά τον απλό ανόητο «άνευ νοός». Είναι ο πιο ανώδυνος κρίκος στην αλυσίδα της βλακείας, γιατί απλώς περιστρέφεται περί τον άξονα της ανοησίας του, χωρίς να την συνδυάζει με κακία, μοχθηρία, αγριανθρωπισμό και άλλα αηδιαστικά παρόμοια. Ας τον αφήσουμε ήσυχο στην ανοησία του.

Η δεύτερη αφορά τον χαζό. Είναι απλά ένας χαζός – τίποτα παραπάνω, τίποτα παρακάτω. Τον βρίσκουμε σε όλους του τομείς και σε όλα τα επίπεδα, από την κοινωνική συναναστροφή μέχρι τον εργασιακό χώρο και από τα supermarket μέχρι τον άδολο συνδικαλισμό. Είναι εύκολα αναγνωρίσιμος και οι πονηροί τον εκμεταλλεύονται ανάλογα. Σχετικά ακίνδυνος, ας τον αφήσουμε και αυτόν ήσυχο στην χαζομάρα του.

Η τρίτη διαβάθμιση περιλαμβάνει τον κοινό βλάκα. Αυτός αντιπροσωπεύει την συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού του πλανήτη και με αυτό το ατού κραταει στα χέρια του τις τύχες, όχι μόνο της τάξης των βλακών, και και των μη βλακών. Είναι πανταχού παρών. Ο βλάκας έχει λόγο και άποψη (βλακώδη συνήθως) για τα πάντα. Την οικονομία, την μουσική, την πολιτική, την ανατροφή των παιδιών, την διεθνή πολιτική, το σεξ, τα δικαιώματα της γυναίκας, τα αγροτική παραγωγή, την θρησκεία, το φόρεμα της τάδε celebrity, τις τρίχες της κεφαλής της διπλανής στο γραφείο.

Οι βλακείες του ασκούν καταλυτική επίδραση στην διαμόρφωση του γενικού κλίματος της ανθρώπινης ζωής για τον απλούστατο λόγο ότι αυτές τις βλακείες τις επαναλαμβάνουν τα δισεκατομμύρια των εν βλακεία συναδέλφων του, που σκέφτονται η δεν σκέφτονται με τον ίδιο τρόπο. Έτσι, ο βλάκας, ουσιαστικά έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο σε όλα τα ζητήματα, μικρά η μεγάλα που απασχολούν την ανθρωπότητα. Αλλά το ακόμη χειρότερο είναι ότι και οι βλάκες συνηθίζουν να μιλούν περί βλακείας και να αποδίδουν την δική τους ιδιότητα σε άλλους, που μπορεί κάλλιστα να μην είναι καθόλου βλάκες. Πλήρης σύγχυση.

Όσο για τους ευφυείς, αυτοί, μικρή μειονότητα, μέσα στην μερμηγκιά των βλακών, λένε και αυτοί τα δικά τους αλλά ποιος τους ακούει. Ο οικουμενικός ναός της Θεάς Βλακείας, ασφυκτικά γεμάτος από του πιστούς της, αγνοεί την ύπαρξη αλλογενών και αλλογνώμων.

Στο τέλος βρίσκονται οι ηλίθιοι. Ο ηλίθιος ενσαρκώνει τον ολοκληρωτικό θρίαμβο της Βλακείας. Οι ηλίθιοι χωρίζονται σε δυο κατηγορίες, στους ιατρικά βεβαιωμένους ηλίθιους (ο νόμος έχει προβλέψει να προστατεύσει την ανθρωπότητα από την ηλιθιότητα τους) και τους υπόλοιπους, τους ασύλληπτους που είναι και οι περισσότεροι. Δυστυχώς, αυτοί οι τελευταίοι κυκλοφορούν ανάμεσα μας μεταφέροντας μαζί και την επικίνδυνη ηλιθιότητα τους. Ο πιο διάσημος ηλίθιος σήμερα στιν κόσμο είναι ο Ηλίθιος του Ντοστογιέφσκι.

Δεν έχω καταλήξει ακόμη ποιοι είναι πιο επικίνδυνοι. Οι βλάκες, λόγω της αριθμητικής υπεροχής, ή οι ηλίθιοι, λόγω του τεράστιου μεγέθους βλακείας.

Ίσως, πιστέ μου αναγνώστη να πιστεύεις ότι ΕΣΥ δεν ανήκεις σε καμία από τις ανωτέρω κατηγορίες. Είσαι με λίγα λόγια ΕΥΦΥΗΣ. Και όμως το όριο ανάμεσα στην ευφυΐα και την βλακεία είναι απίστευτα μικρό και δυσδιάκριτο. Αναλογίσου για λίγο, σχεδόν δεν υπάρχει ούτε ένας ευφυής άνθρωπος που να μην έχει διαπράξει στην ζωή του μια ή και περισσότερες βλακείες.

Γι’ αυτό την επόμενη φορά που θα ανοίξεις το στόμα σου να πεις κάτι, σκέψου για ένα-δύο δευτερόλεπτα. Σε ποια από τις παραπάνω διαβαθμίσεις θα ενταχθεί αυτό που είσαι έτοιμος να ξεστομίσεις.

Αθηνά Δράκου

---------- -------- --------

Οι διαβαθμίσεις της βλακείας, καθώς και το μεγαλύτερο μέρος του κειμένου βρίσκεται στο καταπληκτικό βιβλίο του Θόδωρου Καρζή «Η βλακεία ως παράγων του ανθρώπινου βίου». Το συνιστώ ανεπιφύλακτα σε όλους, ανόητους, χαζούς, βλάκες, ηλίθιους κυρίως όμως τους ευφυείς.

Διαβάστε περισσότερα...

Ο καιρός – ζέστη και λιακάδες το σαββατοκύριακο

Αναρτήθηκε από… kamena voyrla blogger

meteo.gr

Διαβάστε περισσότερα...

25 Φεβρουαρίου 2010

Πιέζουν για απολύσεις χωρίς όριο

Αναρτήθηκε από… kamena voyrla blogger

Κατάργηση του πλαφόν του 2% ζητούν οι Βρυξέλλες

Και κατάργηση του πλαφόν στις απολύσεις εργαζομένων από τις επιχειρήσεις, στην κατεύθυνση της νομοθετικής απελευθέρωσης των απολύσεων, περιλαμβάνει το πακέτο των διαρθρωτικών αλλαγών που ζητεί η Κομισιόν από την Ελλάδα να υιοθετήσει και να εφαρμόσει εντός του 2010.

Το επιχείρημα των Βρυξελλών είναι πως ένα τέτοιο μέτρο θα ενισχύσει την απασχόληση και θα διευκολύνει την είσοδο των νέων στην αγορά εργασίας. Σε συνδυασμό, μάλιστα, με άλλα μέτρα «ευελιξίας» όπως η κατάργηση των εθνικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας, η αποσύνδεση μισθών δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, η διασύνδεση αμοιβών και παραγωγικότητας και ο περιορισμός του μη μισθολογικού κόστους- που επίσης εισηγείται η Κομισιόν- θα μπορούσε να συμβάλει στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας. Σημειώνεται ότι η ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας είναι από τις χαμηλότερες στην Ευρώπη και τα τελευταία δέκα χρόνια έχει υποστεί ακόμη μεγαλύτερο πλήγμα.

Κοινοτικές πηγές, ωστόσο, αναγνώριζαν ότι για την ελληνική κυβέρνηση θα είναι πολύ δύσκολο να προχωρήσει στη νομοθετική κατάργηση του πλαφόν στις απολύσεις (σ.σ.: αυτή τη στιγμή είναι 2% μηνιαίως), δεδομένης της παράδοσης που έχει το εργατικό κίνημα στην Ελλάδα αλλά και της ισχύος- συγκριτικά με την υπόλοιπη Ευρώπη- των συνδικάτων και των κομμάτων της Αριστεράς. Παραδέχονταν, επίσης, ότι έπειτα από τα συνεχόμενα μέτρα οικονομικού χαρακτήρα που έχουν ανακοινωθεί θα ήταν δύσκολο για τον κ. Παπανδρέου να υιοθετήσει μέτρα που έχουν χαρακτηριστεί «νεοφιλελεύθερα»- και τα οποία δεν έχουν περάσει ούτε σε άλλες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου.

Από την άλλη πλευρά, πηγές του οικονομικού επιτελείου επεσήμαιναν πως όλες οι υποδείξεις της Κομισιόν είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης και δεν αποτελούν απαράβατες εντολές- κυρίως όταν πρόκειται για τον τομέα της κοινωνικής πολιτικής, όπου η ενιαία πολιτική στην Ένωση έχει προχωρήσει ελάχιστα και μόλις τώρα αρχίζει να προωθείται.

Η Κομισιόν συνδέει τις ελεύθερες απολύσεις και τα άλλα μέτρα «ευελιξίας» στην αγορά εργασίας και με την αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος, την οποία θεωρεί απαράβατο όρο για τη βιωσιμότητα των δημοσιονομικών της χώρας. Ως αφετηρία οποιασδήποτε τέτοιας μεταρρύθμισης θεωρεί την εξίσωση των ορίων συνταξιοδότησης ανδρών - γυναικών, την αυτόματη διασύνδεση της αύξησης στα όρια συνταξιοδότησης με τα δημογραφικά δεδομένα, αρχής γενομένης από την αύξηση των δύο ετών, τη μείωση του ποσοστού αναπλήρωσης και τα αυστηρότερα κριτήρια για τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις.

tanea.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Τόνια Αντωνίου - Στατιστική Αρχή & ΛΑΡΚΟ

Αναρτήθηκε από… kamena voyrla blogger

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 24-2-2010

Μιλώντας κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την ίδρυση της νέας ανεξάρτητης Ελληνικής Στατιστικής Αρχής η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Τόνια Αντωνίου επισήμανε ότι πρόκειται για ένα αποφασιστικό βήμα της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ προς την κατεύθυνση της διαφάνειας, αφού επιδιώκει να διασφαλίσει την ανεξαρτησία, την αμεροληψία και την αντικειμενικότητα στη λειτουργία του ελληνικού στατιστικού συστήματος. Με την ευκαιρία μάλιστα της παρουσίας του Υφυπουργού Οικονομικών κ. Σαχινίδη στη συνεδρίαση της Βουλής, η βουλευτής έθεσε και το ζήτημα της ΛΑΡΚΟ καλώντας την ηγεσία του Υπουργείου να αναλάβει πρωτοβουλία για τη διάσωση της επιχείρησης χωρίς άλλη καθυστέρηση.

Σε σχέση με την ίδρυση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής η κ. Αντωνίου τόνισε ότι «είναι μια ακόμα σοβαρή και υπεύθυνη πολιτική πρωτοβουλία, η οποία έχει στόχο να αποκαταστήσει και την διεθνή αξιοπιστία της χώρας μας, αλλά και την εμπιστοσύνη των Ελλήνων πολιτών απέναντι στη λειτουργία των θεσμών, που και οι δύο έχουν υποστεί ισχυρό κλονισμό τα τελευταία χρόνια». Σύμφωνα με τη βουλευτή, η εγκυρότητα των ελληνικών στατιστικών στοιχείων δέχθηκε τα τελευταία χρόνια δύο πολύ ισχυρά πλήγματα από τις κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας. Το πρώτο ήταν η διαβόητη απογραφή το 2004, που ξεκίνησε αποκλειστικά και μόνο ως πράξη κομματικής εμπάθειας απέναντι στο ΠΑΣΟΚ, αλλά τα βόλια γύρισαν και χτύπησαν τελικά όχι μόνο τους εμπνευστές της, αλλά δυστυχώς και την ίδια τη χώρα μας, ενώ το δεύτερο σοβαρό πλήγμα ήρθε από την παραποίηση των στοιχείων για την ελληνική οικονομία που υποβλήθηκαν τα τελευταία χρόνια στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και μας δημιούργησαν ένα τεράστιο έλλειμμα αξιοπιστίας, που είναι πολύ μεγαλύτερο από τα ελλείμματα στην οικονομία.»
Όσον αφορά τις αντιδράσεις στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, η κ. Αντωνίου ανέφερε ότι χάρηκε ιδιαίτερα που άκουσε τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας να λέει ότι δεν πρόκειται να καλύψει κανέναν, αλλά επισήμανε ότι την ίδια στιγμή το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκπέμπει αντιφατικά μηνύματα, που προδίδουν σύγχυση και πανικό και πρόσθεσε: «Αντί να ομολογήσουν τις ευθύνες της κυβέρνησής τους και να χαράξουν μια έντιμη διαχωριστική γραμμή με το παρελθόν, επιχειρούν συμψηφισμούς και προσπαθούν να ισοφαρίσουν τις δικές τους καταστροφικές επιλογές με τις πολιτικές του Κώστα Σημίτη και του Ανδρέα Παπανδρέου φτάνοντας πίσω μέχρι το 1981. Η ιστορία όμως έχει γραφτεί και δεν ξαναγράφεται. Εκείνες οι κορυφαίες πολιτικές επιλογές ήταν που δημιούργησαν το κοινωνικό κράτος στην Ελλάδα, που ενίσχυσαν τις δημόσιες επενδύσεις και την ανάπτυξη, που άνοιξαν το δρόμο για τα Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης και τελικά έβαλαν την Ελλάδα στη ζώνη του ευρώ και το σκληρό πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αντίθετα, οι πολιτικές επιλογές της Νέας Δημοκρατίας υπονόμευσαν όλες αυτές τις κατακτήσεις και φτάσαμε στο σημείο 6 χρόνια μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες που το όνομα της Ελλάδας ήταν ταυτόσημο με την επιτυχία και το θαύμα, να διασυρόμαστε σήμερα σε όλον τον πλανήτη, να γινόμαστε αντικείμενο χλευασμού, αλλά ακόμα και στόχος ρατσιστικών επιθέσεων για τα χαρακτηριστικά που έχουμε ως λαός και να αμφισβητείται η θέση μας στην ευρωζώνη».
Σχολιάζοντας τη στάση των ηγεσιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στην Ελλάδα, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ επισήμανε ότι «οι εταίροι μας πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι η Οικονομική και Νομισματική Ένωση δεν μπορεί να κόβεται και να ράβεται στα μέτρα των ισχυρών μελών της και να στραγγαλίζεται μια χώρα, όπως η Ελλάδα σε μια δύσκολη στιγμή της, γιατί αυτό τελικά θα γυρίσει μπούμεραγκ και για τις ίδιες, αλλά και για την ευρωζώνη. Είτε το θέλουν είτε όχι η μοίρα μας είναι αλληλένδετη. Πολύ δε περισσότερο, όταν η διαφάνεια δεν είναι ζητούμενο μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για τις ίδιες, ακόμα και για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που έχει σοβαρό μερίδιο ευθύνης για όσα συνέβησαν τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα»
Στη συνέχεια η κ. Αντωνίου ανέφερε ότι «η αποκατάσταση της εγκυρότητας του ελληνικού στατιστικού συστήματος είναι αναγκαία όχι μόνο για να στείλουμε ένα μήνυμα αποφασιστικότητας στον τομέα της διαφάνειας και της αξιοπιστίας, αλλά αποτελεί και ένα χρήσιμο εργαλείο για μας τους ίδιους προκειμένου να γνωρίζουμε πού ακριβώς βρισκόμαστε όταν ψηφίζουμε προϋπολογισμούς, όταν σχεδιάζουμε αναπτυξιακά προγράμματα, όταν επιχειρούμε να αντιμετωπίσουμε μείζονα κοινωνικά προβλήματα, όπως η ανεργία. Τα προηγούμενα χρόνια ζούσαμε σε μια εικονική πραγματικότητα με τα νούμερα που ακούγαμε για την ανεργία και τα οποία έρχονταν σε σύγκρουση με την κοινή λογική και τα όσα βίωνε η ελληνική κοινωνία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν οι αριθμοί που δίνονταν για τη Στερεά Ελλάδα και το Νομό Φθιώτιδας, που εμφανιζόταν από τις στατιστικές της ΕΣΥΕ να είναι ο νομός με τη μικρότερη ανεργία στην χώρα, μόλις 6% στο 2006 και 4% το 2007, ενώ είναι γνωστό ότι η αποβιομηχάνιση, η κρίση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και η κρίση στον αγροτικό τομέα έχει δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα ανεργίας στο νομό».
Κλείνοντας την ομιλία της η κ. Αντωνίου έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο πρόβλημα της ΛΑΡΚΟ και τον άμεσο κίνδυνο να μείνουν άνεργοι εκατοντάδες εργαζόμενοι σε πέντε νομούς και κάλεσε την ηγεσία του Υπουργείου να αναλάβει πρωτοβουλία ώστε να αποτραπεί το κλείσιμο της επιχείρησης.

Διαβάστε περισσότερα...

24 Φεβρουαρίου 2010

Φωτοβολταικά κοντά στην λίμνη Υλίκη. Ειναι άραγε μια καλή ιδέα;

Αναρτήθηκε από… Unknown



Σχετικά με την απόφαση (;) του υπουργείου Περιβάλλοντος για την εγκατάσταση φωτοβολταικών (PV) μονάδων στην περιοχή της λίμνης Υλίκης (διαβάστε την ιστορία στο blog Συμπαράταξη Βοιωτών για το Περιβάλλον), θα ήθελα να παραθέσω κάποια δεδομένα και στοιχεία απο την διεθνή βιβλιογραφία και εμπειρία. Δεν είμαι ειδική, όμως λόγω επαγγελματικού και προσωπικού ενδιαφέροντος έχω ασχοληθεί αρκετά με το θέμα της ηλιακής τεχνολογίας και ενέργειας.

Πρέπει καταρχήν να επισημάνουμε ότι οι ποσότητες χημικών και βαρέων μέταλλων που χρησιμοποιούνται σε PV μονάδες είναι εξαιρετικά μικρές και δεν ξεπερνούν τα κριτήρια επικινδυνότητας. Μονάδες PV εξάλλου τοποθετούνται σε οροφές κατοικιών σε όλο τα κόσμο, για πολλά χρόνια, χωρίς προβλήματα. Επίσης να συμπληρώσω ότι σύμφωνα με την μέχρι τώρα εμπειρία και έρευνα, ο κίνδυνος απελευθερώσεων ( διαρροής) χημικών προϊόντων από τις σφραγισμένες PV μονάδες φαίνεται να είναι μικρός.

Λόγω της σχετικά μεγάλης διάρκειας ζωής των PV και το γεγονός ότι η βιομηχανία φωτοβολταϊκών είναι σχετικά νέα, δεν υπάρχουν αρκετά διαθέσιμα δεδομένα για τις επιπτώσεις τους στο περιβάλλον. Παρόλα αυτά, η συγκέντρωση και απελευθέρωση μεγάλων ποσοτήτων χημικών και βαρέων μέταλλων (αρσενικό, αμμωνία, κάδμιο, σελήνιο κλπ) σε εγκαταστάσεις παραγωγής ηλιακής ενέργειας θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση των δυνητικών κινδύνων για τον άνθρωπο και τους ζώντες οργανισμούς. Οι επιπτώσεις συμπεριλαμβάνουν διαταραγμένη αναπαραγωγή, μειωμένη πνευμονική δραστηριότητα, αυξημένη θνησιμότητα, και μειωμένη ανάπτυξη. Η σοβαρότητα των επιπτώσεων ποικίλλει ανάλογα με το ύψος και το είδος των χημικών ουσιών που απελευθερώνονται.

Το Environmental Protection Agency των Ηνωμένων Πολιτειών έχει θέσει κριτήρια για ορισμένα χημικά (έντονες και χρόνιες συγκεντρώσεις τους) με σκοπό την προστασία των υδροβίων οργανισμών από αμφότερες βραχυπρόθεσμες και υψηλού επιπέδου συγκεντρώσεις ενός ρύπου που εκφράζονται σε 1-ώρα μέση ή στιγμιαίες μέγιστες συγκεντρώσεις.

Επίσης στην Καλιφόρνια γίνεται προσπάθεια, με την υποστήριξη των κατοίκων, να αξιοποιηθούν ανενεργοί χώροι ταφής σκουπιδιών (landfills) μετατρέποντας τους σε φωτοβολταικα πάρκα.

Τα κριτήρια για την ανάπτυξη φωτοβολταικων πάρκων διαφέρουν από χώρα σε χώρα αλλά γενικά για την εγκατάσταση τους λαμβάνεται υπόψη η γεωλογία και η σεισμικότητα του εδάφους, ο υδροφόρος ορίζοντας και η απόσταση από κοντινούς ποταμούς, λίμνες και περιοχές που πλημμυρίζουν (flood plains).

Θέλω να πιστεύω ότι η υπουργός κ. Μπιρμπίλη που επανειλημμένως έχει αναφερθεί στην «Αρχή της Πρόληψης» (prevention principle) για τον σχεδιασμό και ανάπτυξη μακροπροθέσμων έργων, θα λάβει υπόψη όλες τις παραμέτρους και επιπτώσεις πριν προχωρήσει στην ανάπτυξη του συγκεκριμένου έργου.

Αθηνά Δράκου

Βιβλιογραφία

Steinberger, H, 1998. Health, Safety and Environmental Risks from the Operation of CdTe and CIS Thin-film Modules. Progress in Photovoltaics: Research and Applications, Vol. 6, pp. 99-103.

Moskowitz, PD, and VM Fthenakis, 1990. Toxic Materials Released from PV Modules During Fires: Health Risks. Solar Cells Vol. 29, pp. 63-71.

Potential Health and Environmental Impacts Associated With the Manufacture and Use of Photovoltaic Cells, Public Interest Energy Research Program (PIER) California Energy Commission 1516 Ninth Street Sacramento, California 95814

Διαβάστε περισσότερα...

Απάντηση ρετρό, για ΒΙΟ.ΚΑ. Καμένων Βούρλων

Αναρτήθηκε από… kamena voyrla blogger

Ο υφυπουργός οικονομίας Γ. Ντόλιος απάντησε στην ερώτηση των βουλευτών του ΚΚΕ Γ. Μαρίνου, Γ. Γκιόκα και Γ. Μαυρίκου, για το πρόβλημα στην πληρωμή των εργαζόμενων στον βιολογικό καθαρισμό Καμένων Βούρλων.

Τα στοιχεία της απάντησης της 8/2/2010 είναι ξεπερασμένα από τις μετέπειτα ραγδαίες εξελίξεις. Το αστείο του πράγματος αφορά έγγραφο της 2/2/2010, που φέρει την υπογραφή του δημάρχου Καμένων.

Σ’ αυτό, ο Μ. Αντωνίου ισχυρίζεται πως κράτησε το προσωπικό του ΒΙΟ.ΚΑ., «γιατί κατέχουν την απαραίτητη τεχνογνωσία για την σωστή λειτουργία» του!

Περίεργο, καθώς λίγες μέρες αργότερα βαφτίστηκαν «εθελοντές» και κρίθηκαν μη αναγκαίοι! Φαίνεται πως οι απόψεις του δημάρχου, μεταβάλλονται με ταχύτητα μεταβλητών ανέμων πολλών μποφόρ!

Άρθρο από εφημερίδα ‘Ημέρα’

Διαβάστε περισσότερα...

Ο διαιτητής έδωσε τη νίκη στη Μπορντώ...

Αναρτήθηκε από… kamena voyrla blogger

Άδικη ήττα του Ολυμπιακού . 0 - 1 το αποτέλεσμα του αγώνα ...

Έσφαξε τον Ολυμπιακό ο διαιτητής.
Ακύρωσε κανονικό γκολ στις καθυστερήσεις ενώ σε τρεις κρίσιμες περιπτώσεις κρέμασε με τα σφυρίγματά του το Θρύλο. Ο κόσμος χειροκρότησε την ομάδα γιατί και καλά στάθηκε στον αγώνα, αλλά και γιατί στο τελευταίο 10λεπτο σφυροκόπησε την αντίπαλη εστία παίζοντας μονότερμα τους Γάλλους.
Ήταν όμως άτυχος. Η μπάλα δεν ήθελε να μπει στα δίχτυα κι ο διαιτητής, με την ακύρωση κανονικού τέρματος του Ολυμπιακού, έκανε δώρο τη νίκη στη Μπορντώ...

nonews-news.blogspot.com

Διαβάστε περισσότερα...

Ο καιρός – καμία σχέση με τα κρύα που ξέραμε τον Φεβρουάριο

Αναρτήθηκε από… kamena voyrla blogger

Διαβάστε περισσότερα...

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας ‘Ημέρα’

Αναρτήθηκε από… kamena voyrla blogger

Διαβάστε περισσότερα...

Στην Λαμία ο βουλευτής Ψαριανός

Αναρτήθηκε από… kamena voyrla blogger

Το Νομό μας θα επισκεφτεί σήμερα Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γρηγόρης Ψαριανός ο οποίος θα παρευρεθεί στη συνεστίαση που οργανώνει η Πολιτική κίνηση Αν. Φθιώτιδας του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΎ στο κέντρο Casa al mare ( εντός του Πάρκου Στυλίδας) και ώρα 8.30μμ.

Σας περιμένουμε...

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΤΩΝ ΚΙΝΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ
ΠΚ Αν. Φθιώτιδας ΣΥΝ

Διαβάστε περισσότερα...

Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας - δελτίο τύπου για το κατολισθητικό φαινόμενο στο 3ο χλμ της ΕΟ Άμφισσας-Λιδορικίου-Ναυπάκτου

Αναρτήθηκε από… kamena voyrla blogger


Λαμία, 23 Φεβρουαρίου 2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Γενική Γραμματέας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας κα Κατερίνα Διαμαντοπούλου αμέσως μόλις ενημερώθηκε για το κατολισθητικό φαινόμενο στο 3ο χλμ της Εθνικής Οδού Άμφισσας-Λιδορικίου-Ναυπάκτου έδωσε εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες να λάβουν όλα τα μέτρα ασφαλείας για τα οχήματα που διέρχονται. Παράλληλα με έγγραφο της ΔΕΣΕ προς τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Έργων του Υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων ζητούνται οι αναγκαίες πιστώσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος αλλά και παρόμοιων φυσικών καταστροφών που εμφανίζονται όλο και συχνότερα.

Διαβάστε περισσότερα...

23 Φεβρουαρίου 2010

ΝΑΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ Κ.ΒΟΥΡΛΩΝ - ΥΠΑΡΧΕΙ?

Αναρτήθηκε από… kamena voyrla blogger

Επιστολή αναγνώστη

Διάβασα σε blog για τα Καμένα Βούρλα (όχι το δικό σας) ότι χάσαμε για ακόμα μία φορά Γαλάζια Σημαία δεν κάνει τίποτα ο Δήμαρχος για τις Γαλάζιες Σημαίες

Έστειλα λοιπόν την πιο κάτω επιστολή θέτοντας καποιους προβληματισμούς.

Δυστυχώς δεν δημοσιεύθηκε.

Ελπίζω να τη δημοσιεύσετε εσείς. Αλήθεια υπάρχει κάποια σχέση με το Ναυτικό Όμιλο ή κάποιος λόγος που δεν δημοσιεύει το συγκεκριμένο Blog την επιστολή μου;

« Μπορεί ο Δήμαρχος και το Συμβούλιο να μην κάνουν τίποτα για να πάρουμε Γαλάζιες Σημαίες. Μπορεί και να ναι έτσι. Ξέρω όμως από άλλες περιπτώσεις παραλιακών δήμων, ότι οι Ναυτικοί Όμιλοι βοηθούν σε θέματα που έχουν σχέση με τη θάλασσα και τις παραλίες.
1. Π.χ. οργανώνουν αθλητικές δραστηριότητες κάθε καλοκαίρι, προσφέρουν στα παιδιά μαθήματα κολύμβυσης, ιστιοπλοίας κ.α.
2. Βοηθούν στην καθαριότητα της παραλίας με συχνούς καθαρισμούς και ευαισθητοποίηση του κοινού
3. Βοηθούν τον δήμο στην σύνταξη φακέλων για τις Γαλάζιες σημαίες και σε ότι χρειαστεί σχετικά, π.χ. οργάνωση παραλίας, σπορ

Στην τουριστική αυτή περιοχή από ότι έμαθα υπάρχει Ναυτικός Όμιλος που από ότι έμαθα λειτουργεί στα χαρτιά μόνο.
Έχει κάνει μόνο ένα πρωτάθλημα ψαροντούφεκου (δηλαδή ήρθαν κάποιοι ξένοι και ψάρεψαν στη θάλασσα μας και αυτό δεν μου φαίνεται σε καιρούς μείωσης των αποθεμάτων ψαριών σαν σοβαρή δραστηριότητα).
Από κει και πέρα τίποτα άλλο. Από ότι μαθαίνω ο πρόεδρος δε μένει καν στην πόλη μας ενώ οι άλλοι αγνούνται του Δ.Σ.

Ερωτώ΅: έχουν γίνει συνελεύσεις, ενδιαφέρεται κανένας από τα μέλη για τον σύλλογο; παίρνονται επιδοτήσεις και αν ναι που πάνε(γιατί μαθαίνω ότι είναι πολύ χωμένος ο πρόεδρος στα πολιτικά και στα μέσα, ιδιαίτερος υπουργού και βουλευτή επί δεκαετίες).

Το κεντρικό νόημα για να μη προχορήσω παρακάτω, είναι : αμα δεν έχουν όρεξη να διαλύσουν το σύλλογο ή να καλέσουν άλλους να τον αναλάβουν, γιατί τουριστικός δήμος χωρίς ναυτικό όμιλο δεν νοείται τη σημερινή εποχή. Δείτε τον Αγ.Κων/νο και την Αταλάντη και τις Ράχες τι δραστηριότητες έχουν και θα καταλάβαιτε...

Όπως θα καταλάβετε πολλά αν επισκευθείτε παραθαλάσιες περιοχές οπως Ερμιόνη, Λεωνίδιο όπου περνώ πολλά σαβατοκύριακα

Ενας πολίτης που καταλαβαίνει τα αυτονόητα,
και νοιώθει ότι ζει σε μία κοινωνία που πρέπει οι πολίτες να δρουν

Διαβάστε περισσότερα...

Μην πληρώνετε !

Αναρτήθηκε από… kamena voyrla blogger

Στο χθεσινό έκτακτο δημοτικό συμβούλιο συζητήθηκε το σοβαρό θέμα που έχει προκύψειμε την διέλευση από τα διόδια.

Υπήρξε ομόφωνη απόφαση να μην πληρώνει το αντίτιμο κανείς δημότης και ο Δήμος να στραφεί νομικά εναντίον των αρμόδιων υπηρεσίων .

Τη δημοτική συνέλευση παρακολούθησαν πλήθος συμπολιτών μας στους οποίους δόθηκε και ο λόγος.Συμπολίτες ,ας επικαλεστούμε τη σχετική κοινοτική οδηγία 1999/62/EC.

Η οδηγία αυτή ορίζει ότι: “Διόδια και τέλη χρήσης επιβάλλονται μόνο στους χρήστες αυτοκινητοδρόμων ή άλλων οδών με περισσότερες από μία λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση, όταν οι οδοί αυτές έχουν χαρακτηριστικά ανάλογα προς τα χαρακτηριστικά των αυτοκινητοδρόμων, καθώς και στους χρήστες γεφυρών, σηράγγων και ορεινών διαβάσεων”.

Όπως επίσης αναφέρεται στην κοινοτική οδηγία, “ως αυτοκινητόδρομος ορίζεται κάθε οδός που διαθέτει για τις δύο κατευθύνσεις της κυκλοφορίας διακεκριμένα οδοστρώματα, τα οποία χωρίζονται μεταξύ τους είτε με διαχωριστική νησίδα, που δεν προορίζεται για την κυκλοφορία, είτε, κατ’ εξαίρεση, με άλλα μέσα”. Επίσης, “δεν διασταυρώνεται στο ίδιο επίπεδο με άλλη οδό, με σιδηροδρομική ή τροχιοδρομική γραμμή ή με λωρίδα για πεζούς”. Επειδή από τον κόμβο Ραχών μέχρι σχεδόν στη Λαμία δεν έχουν ακόμη κατασκευαστεί δυο λωρίδες κυκλοφορίας δεν υπάρχει νησίδα και φωτισμός το βράδυ ,μπορούμε να αρνηθούμε τη καταβολή του σχετικού αντιτίμου.
Η ευρωπαϊκή οδηγία σε PDF http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/...42:0050:EN:PDF

pelasgia.blogspot.com

Διαβάστε περισσότερα...

Πρωτοσέλιδα τοπικού τύπου

Αναρτήθηκε από… kamena voyrla blogger



Διαβάστε περισσότερα...

ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΣ ΜΑΘΗΤΡΙΑΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΡΕΓΓΙΝΙΟΥ

Αναρτήθηκε από… kamena voyrla blogger

Ελλείψεις και κινδύνους καταγγέλλει ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων ότι κρύβει το νέο δημοτικό σχολείο στο Ρεγγίνι Καμένων Βούρλων που λειτουργεί φέτος για πρώτη χρονιά.

Αφορμή στάθηκε ο τραυματισμός μιας 9χρονης μαθήτριας της τρίτης τάξης παίζοντας στο προαύλιο του σχολείου που είναι στρωμένο με χαλίκι , κάτι το οποίο οι γονείς χαρακτηρίζουν απαράδεκτο.

Για υπερβολική αντίδραση κάνει λόγο η δημοτική αρχή Καμένων Βούρλων που διαβεβαιώνει τους γονείς ότι μέσα στο 2010 θα γίνουν οι απαραίτητες παρεμβάσεις από τη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Φθιώτιδας.

star-online.gr

Διαβάστε περισσότερα...

ΣΕ ΕΝΑ ΜΗΝΑ Η ΜΕΓΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ

Αναρτήθηκε από… kamena voyrla blogger

Τις επόμενες ημέρες οι αρμοδιότητες, σε ένα μήνα το χωροταξικό

ΣΕ ΕΝΑ ΜΗΝΑ Η ΜΕΓΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ ΥΠΕΣ:

«δεν υπάρχει σχέδιο. Τα όσα γράφονται είναι αποκυήματα φαντασίας»

Λίγες ημέρες πριν ξεκινήσει η Μεγάλη Eβδομάδα θα δοθεί στη δημοσιότητα το νέο χωροταξικό των δήμων με βάση τον «Καλλικράτη». Παρά το γεγονός ότι το χρονοδιάγραμμα έχει πάει πίσω, λόγω αφενός της συζήτησης για την οικονομία και αφετέρου του νομοσχεδίου για την ιθαγένεια που αναμένεται να ψηφιστεί την επόμενη εβδομάδα, στην κυβέρνηση και το υπουργείο Εσωτερικών δηλώνουν αποφασισμένοι να προχωρήσουν στην διοικητική μεταρρύθμιση.

Σύμφωνα με πληροφορίες της αυτοδιοίκησης gr το νέο χρονοδιάγραμμα του υπουργείου Εσωτερικών προβλέπει ότι εντός της τρέχουσας εβδομάδας ή στις αρχές της επόμενης (ήδη ο Γιάννης Ραγκούσης έχει κληθεί στη συνεδρίαση του δ.σ. της ΚΕΔΚΕ την 3η Μαρτίου: http://www.aftodioikisi.gr/controlItem.aspx?id=5905) θα δοθεί στους δημάρχους το σχέδιο νόμου στο οποίο θα προσδιορίζονται οι αρμοδιότητες των νέων δήμων και των αιρετών περιφερειών. Με βάση το σχεδιασμό του υπουργείου όλες οι αρμοδιότητες των σημερινών περιφερειών με έμφαση σε αυτές του αναπτυξιακού σχεδιασμού, της διαχείρισης του ΕΣΠΑ της κατασκευής δημοσίων έργων υποδομής και συγκοινωνιακών έργων αλλά και των νομαρχιών θα μεταφερθούν στις αιρετές περιφέρειες. Στους νέους δήμους μεταφέρονται όλες οι αρμοδιότητες που έχουν σήμερα οι πρωτοβάθμιοι ΟΤΑ μαζί με αυτές της κατασκευής σχολικών κτιρίων, του λιανικού και πλανόδιου εμπορίου, των λαϊκών αγορών κλπ και γενικότερα ότι αφορά στην καθημερινότητα των πολιτών. Παράλληλα, τόσο στις αιρετές περιφέρειες όσο και στους νέους δήμους θα μεταφερθούν αρμοδιότητες σύμφωνα με τη λίστα που έχουν στείλει τα υπουργεία στο Μέγαρο Μαξίμου και το υπουργείο Εσωτερικών μετά τη σχετική εντολή του πρωθυπουργού.

«Αποκυήματα φαντασίας τα όσα γράφονται για το χωροταξικό»

Όσον αφορά το χωροταξικό κυρίως των δήμων, καθώς στο επίπεδο των περιφερειών φαίνεται ότι πλην της Αττικής έχει λυθεί, όπως τονίζουν στην αυτοδιοίκηση gr πηγές του υπουργείου Εσωτερικών «η συζήτηση τώρα ξεκινά». Οι ίδιες πηγές χαρακτηρίζουν «αποκυήματα φαντασίας τα όσα κατά καιρούς γράφονται» σε σχέση με τις συνενώσεις, προσθέτοντας ότι «δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή σχέδιο» από το υπουργείο.

Παραδέχονται πάντως ότι «οι μελέτες του ΙΤΑ αποτελούν βάση συζήτησης, καθώς είναι μια πρώτη επιστημονική αποτύπωση της υπάρχουσας κατάστασης με βάση αντικειμενικά κριτήρια». Άλλωστε, όπως διαμηνύεται σε όλους τους τόνους από το υπουργείο Εσωτερικών «οι συνενώσεις θα γίνουν με αυστηρά αντικειμενικά κριτήρια», προκειμένου να μην υπάρχει ούτε υποψία σκιάς. Τα κριτήρια αυτά που θα είναι πληθυσμιακά, κοινωνικά, οικονομικά, γεωγραφικά, αναπτυξιακά, λειτουργικά, πολιτιστικά, ιστορικά και χωροταξικά πρόκειται να προσδιοριστούν τις επόμενες ημέρες επακριβώς και με βάση αυτά θα γίνουν οι συνενώσεις σε όλη την χώρα «μηδέ της Αττικής και της Θεσσαλονίκης εξαιρουμένων», όπως λέει στέλεχος του υπουργείου Εσωτερικών στην αυτοδιοίκηση gr. Στο πλαίσιο αυτό το νέο χωροταξικό αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα μετά τις 20 Μαρτίου με στόχο ο διάλογος να διεξαχθεί εντός του Απριλίου και το νομοσχέδιο να ψηφιστεί το αργότερο στις 15 Μαίου

aftodioikisi.gr

Διαβάστε περισσότερα...

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ _ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

Αναρτήθηκε από… kamena voyrla blogger

προς τα ΜΜΕ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

Σήμερα Τρίτη 23 Φεβρουαρίου, στις 1μμ, στο ξενοδοχείο ΕΛΕΝΑ, Θερμοπυλών 4, η Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών Λαμίας θα δώσει συνέντευξη τύπου,
Θα παρουσιαστούν οι βασικές θέσεις της Κίνησης, οι στόχοι και οι σκοποί, οι προσδοκίες και οι άμεσες δραστηριότητες.

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΥΠΟΥ

----------------------------------------------------
Για πληροφορίες: Στασινός Παναγιώτης τηλ 6932837696

Διαβάστε περισσότερα...

ΣΥΡΙΖΑ Φθιώτιδας - Κάλεσμα για γενική απεργία στις 24/2

Αναρτήθηκε από… kamena voyrla blogger

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΝΟΜΟΥ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

Ο ΣΥΡΙΖΑ Φθιώτιδας καλεί τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους και τη νεολαία να συμμετάσχουν στην απεργιακή συγκέντρωση τη Τετάρτη 10:30 στο Εργατικό Κέντρο Φθιώτιδας πλ. Διάκου.

ΝΑ ΑΝΤΑΠΟΔΩΣΟΥΜΕ ΤΟ ΧΤΥΠΗΜΑ

Εργαζόμενοι/ες

Έχουμε χίλιους λόγους όλοι και όλες να απεργήσουμε στις 24 Φλεβάρη.

Γιατί η κυβέρνηση Παπανδρέου λίγες μέρες πριν τις εκλογές μας έλεγε ότι υπάρχουν χρήματα και λίγες μέρες μετά ανακάλυψε ότι τα ταμεία είναι άδεια. Τα χρήματα υπάρχουν όχι όμως για μας τους εργαζόμενους, τη νεολαία, τους συνταξιούχους, αυτούς που τελικά τα έχουν ανάγκη αλλά για τις τράπεζες , τους εφοπλιστές, το ΣΕΒ και πρόσφατα ανακαλύψαμε και τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης.

Γιατί δεν ευθυνόμαστε εμείς οι εργαζόμενοι για το έλλειμμα και το χρέος. Υπεύθυνοι είναι το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, που με τις πολιτικές τους τόσα χρόνια υπηρετούν και δεν φορολογούν το κεφάλαιο, τις τράπεζες, τα ΜΜΕ, την εκκλησία, ξεπουλούν τη δημόσια περιουσία και κάνουν τους πλούσιους πλουσιότερους και τους φτωχούς φτωχότερους.

Γιατί δεν χρεοκοπήσαμε εμείς οι εργαζόμενοι αυτή τη χώρα αλλά η νεοφιλελεύθερη πολιτική του συναινετικού δικομματισμού, που με ορόσημα (Ολυμπιάδα, ΟΝΕ κ.λ.π.) και μύθους επέβαλε παρατεταμένη λιτότητα και ληστεία σε βάρος μας. Τι έγινε με τον εκσυγχρονισμό του Σημίτη, τη μεταρρύθμιση Καραμανλή και τώρα με το Πρόγραμμα Σταθερότητας της κυβέρνησης Παπανδρέου; Ή μήπως χρεοκοπήσαμε από τον εργαζόμενο που πληρώνεται με το μπλοκάκι, τον εργάτη που αμείβεται με τον κατώτερο μισθό (628 ευρώ το μήνα), τον δάσκαλο που αμείβεται «υπερβολικά», τον συνταξιούχο των 486 ευρώ το μήνα, τον αγρότη που «κατασπαταλά» τις επιδοτήσεις ή μήπως από το μετανάστη που θεωρείται πολίτης β΄ κατηγορίας.

Γιατί αρνούμαστε την ευρωθηλιά του Συμφώνου Σταθερότητας που στήθηκε για να εξασφαλίσει τα κέρδη τους με αποτέλεσμα το διεθνές κεφάλαιο να κερδοσκοπεί με τα ληστρικά επιτόκια του ελληνικού χρέους και οι εργοδότες και οι τραπεζίτες να είναι ευτυχείς με τη μείωση των μισθών και των κοινωνικών δαπανών, τη διάλυση του δημόσιου ασφαλιστικού συστήματος.

Γιατί δεν αποδεχόμαστε το κυβερνητικό πρόγραμμα σταθερότητας, τον τριπλό διεθνή οικονομικό έλεγχο και οικονομική κατοχή της χώρας μας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που ζητούν - επιπλέον από τα αντεργατικά μέτρα που ήδη έχουν παρθεί - να μας κοπεί το δώρο των Χριστουγέννων, να απελευθερωθούν πλήρως οι απολύσεις και να υπάρξει νέα αύξηση του ΦΠΑ σε όλα τα προϊόντα και υπηρεσίες.

Γιατί εάν δεν τους σταματήσουμε, θα ακολουθήσουν ακόμα πιο σκληρά μέτρα με περισσότερες απολύσεις, μεγαλύτερους έμμεσους φόρους, περισσότερους επισφαλείς εργαζόμενους, περισσότερες ιδιωτικοποιήσεις. Η οικονομία της χώρας μας θα καταψυχτεί και θα μπει σε πιο βαθειά ύφεση και η κοινωνία θα γίνει ένα απέραντο πτωχοκομείο με εκατομμύρια φτωχούς και ανέργους.

Γιατί δεν θα μας σταθεί εμπόδιο η δικομματική πλειοψηφία της ΓΣΕΕ (ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ), που έχει ταχθεί πλέον ανοιχτά με την κυβέρνηση, δεν οργανώνει αγώνες, δεν κάνει απεργίες, δεν εκφράζει τους εργαζόμενους και τις ανάγκες τους, λειτουργεί ως γραφείο τύπου της κυβέρνησης.

Γιατί ο κ. Παπανδρέου , μας προκαλεί όταν λέει ότι η οικονομία δεν αντέχει μπλόκα, απεργίες, διαδηλώσεις και ότι αυτοί που αντιδρούν στα μέτρα της κυβέρνησης είναι οι βολεμένοι. Είναι βολεμένοι οι εργαζόμενοι στα stage και οι συμβασιούχοι, οι εργαζόμενοι με ενοικίαση, οι μερικά απασχολούμενοι, οι αμειβόμενοι στον ιδιωτικό τομέα με μισθούς πείνας; Είναι βολεμένοι οι δημόσιοι υπάλληλοι που ο μισός μισθός τους είναι επιδόματα; Είναι βολεμένοι οι αγρότες που πουλάνε το στάρι, το λάδι, το ρύζι με τιμές κάτω του κόστους για να θησαυρίζουν οι μεγαλέμποροι; Μήπως είναι βολεμένοι οι 750.000 άνεργοι που μόλις επιβιώνουν με 450 ευρώ το μήνα; Και τότε ο Μίχαλος του ΕΒΕΑ, οι μεγαλοεκδότες ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών καναλιών, ο Δασκαλόπουλος του ΣΕΒ, οι τραπεζίτες και εφοπλιστές σε ποια κατηγορία ανήκουν;
Γιατί το χρωστάμε στους αγώνες που έγιναν και δεν δικαιώθηκαν. Στις καθαρίστριες και στην Κωνσταντίνα Κούνεβα, στους ναυτεργάτες, στους couriers, στους εργαζόμενους με stage και στους συμβασιούχους, στους απολυμένους της ολυμπιακής και της κλωστοϋφαντουργίας Λαναρά και σε χιλιάδες ακόμα.

Γιατί η απεργία στις 10 Φλεβάρη ήταν η αρχή. Μπορούμε να νικήσουμε. Οι ενωτικοί αγώνες και ο κοινωνικός ξεσηκωμός είναι μονόδρομος.

Απαιτούμε:

Πλήρη, σταθερή, ασφαλισμένη, αξιοπρεπή εργασία με μισθούς που να καλύπτουν τις πραγματικές ανάγκες για όλους και όλες. Είναι δικαίωμα μας!

Στήριξη της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης με πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα για όλους και όλες τους εργαζόμενους/ες.

Μέτρα για την αντιμετώπιση της ανεργίας και την οικονομική και κοινωνική στήριξη των ανέργων.

Μαζικές προσλήψεις στο δημόσιο και ιδιαίτερα στην παιδία, υγεία, πρόνοια, προστασία του περιβάλλοντος.

Δίκαιο φορολογικό σύστημα.

Απόκρουση και ανατροπή των ιδιωτικοποιήσεων.

Διεύρυνση των κοινωνικών και εργασιακών δικαιωμάτων. Να παρθούν πίσω όλα τα αντεργατικά μέτρα τώρα!

Να καταργηθούν το σύμφωνο σταθερότητας και το κυβερνητικό πρόγραμμα σταθερότητας.

ΣΤΙΣ 24 ΦΛΕΒΑΡΗ
ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ,
Η ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΗΣ ΑΝΟΙΓΕΙ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ ΠΟΥ ΘΑ ΑΝΑΤΡΕΨΕΙ ΤΙΣ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ.

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ!

Διαβάστε περισσότερα...

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΛΑΜΙΑΣ - Το μέλλον των παιδιών μας στην Λαμία

Αναρτήθηκε από… kamena voyrla blogger

Το μέλλον των παιδιών μας στην Λαμία

Ως γονείς, εκπαιδευτικοί, ευαισθητοποιημένοι πολίτες βιώνουμε το αδιέξοδο της νεολαίας και της πραγματικά μηδαμινές επιλογές των νέων ανθρώπων στην πόλη μας. Εγκλωβισμένοι μέσα σε ένα εκπαιδευτικό σύστημα που τους φορτώνει με πολλαπλές υποχρεώσεις καθημερινά, νιώθουν την ανάγκη να περάσουν το λιγοστό ελεύθερο χρόνο τους με τρόπο που τους εκτονώνει και τους΄΄γεμίζει΄΄.Λαχταρούν να βρεθούν με τους φίλους τους, πράγμα απόλυτα φυσιολογικό.
Που βρίσκονται όμως με τους συνομηλίκους τους;
Τα στέκια της νεολαίας δεν είναι αλλά από τις καφετέριες και τα bars όπου συνωστίζονται νέοι κάθε ηλικίας ακόμα και ανήλικοι.Στους χώρους αυτούς εννοείται πως επιτρέπεται το κάπνισμα(παρότι υπάρχει σχετική απαγόρευση του νόμου),και η πώληση, συχνά κακής ποιότητας, αλκοόλ.
Γονείς και εκπαιδευτικοί νιώθουμε αδύναμοι να αντιμετωπίσουμε ένα σύστημα που κάνει τους νέους καταναλωτές ποτών και τσιγάρων, έρμαια ενός τρόπου ζωής που παρασύρει καταστροφικά τα παιδιά μας.
Για λόγους είτε έλλειψης αστυνόμευσης δημοτικής ή άλλης, είτε βούλησης, ή και φόβου ακόμα, κάποιοι, αδιαφορούν για την κατάσταση, ενδιαφέρονται μόνο για το κέρδος τους, βολεύονται να πιστεύουν πως τα παιδιά περνούν ΄΄καλά΄΄, αλλά εθελοτυφλούν για το δυσοίωνο παρόν και μέλλον όλων αυτών των νέων που μαθαίνουν από μικρή ηλικία πως ψυχαγωγία είναι η καφετέρια, τα ποτά, τα τσιγάρα και διάφοροι άλλοι επικίνδυνοι εθισμοί.
Στα προηγούμενα, πρέπει να προστεθούν η ανυπαρξία χώρων άθλησης, οι ελάχιστες αθλητικές δραστηριότητες , η φτωχή οργανωμένη από την πολιτεία αθλητική εκπαίδευση των νέων καθώς και η παρακμή των θεσμοθετημένων ιδρυμάτων πολιτισμού (Δημοτικό Ωδείο, Κέντρα Νεότητας κ.λ.π) που θα μπορούσαν να τους απομακρύνουν από ανθυγιεινές και πρώιμες για την ηλικία τους συνήθειες ,να τους βοηθήσουν να ολοκληρωθούν πνευματικά και να εκτονωθούν με τρόπο ουσιαστικό για την υγεία και την ομαλή σωματική και νοητική τους ανάπτυξη.
Η Λαμία που ήταν μία δραστήρια επαρχιακή πόλη, με Πρωταθλητές - Βαλκανιονίκες, μια Ολυμπιονίκη, με σοβαρό σωματειακό αθλητισμό, (ενδεικτικά αναφέρουμε ότι τη δεκαετία του 90 είχε την καλύτερη επαρχιακή κολυμβητική ομάδα), με σημαντικές διακρίσεις στον Πολιτισμό(βραβείο σε Διεθνή χορωδιακό διαγωνισμό, με πανελλήνιας και διεθνούς καριέρας σολίστ) κατάντησε, γιατί για κατάντια μιλάμε, να μην μπορεί να συγκριθεί σε υποδομές όχι μόνο με καμία πρωτεύουσα περιφέρειας, αλλά ούτε και με καμία πρωτεύουσα Νομού.
Είναι κρίμα, να διαθέτουμε τέτοιους νέους και νέες, πραγματικά προικισμένους, να γνωρίζουμε τα οφέλη του Αθλητισμού και του Πολιτισμού και να μην επενδύουμε σε αυτά. Να μην τους παρέχουμε τις βασικές υποδομές, που άλλες πόλεις δεν είχαν και βιάστηκαν να αποκτήσουν και να μην τους καθοδηγούμε σε σωστές εκπαιδευτικές και δημιουργικές ατραπούς, αλλά να αρεσκόμαστε στο εύκολο κέρδος των αραχτών νέων, γιατί κάποιοι κερδίζουν από αυτή την κατάντια, αγνοώντας παντελώς το μέλλον των παιδιών μας, της πόλης και των δημοτών. Κρύβουν κάτω από το χαλί αυτό που έρχεται. Αυτός ο συνδυασμός της έλλειψης επιλογών για αθλητισμό - πολιτισμό, δραστηριότητες δημιουργικές για νέους και παιδιά, και συγχρόνως ελεύθερη πώληση αλκοόλ, καπνού και ποιος ξέρει τι άλλο, οδηγούν σε ένα μέλλον που κανείς που αγαπά την Λαμία και τους νέους, δεν θέλει να δει να έρχεται.
Προτείνουμε την ίδρυση και συντήρηση νέων αθλητικών υποδομών, όχι των ήδη προκηρυγμένων στα προεκλογικά έντυπα του 1998-2002-2006 (που φυσικά είναι τα ίδια), στήριξη σωματειακού και μαζικού αθλητισμού, αναβάθμιση και οικονομική στήριξη του Δημοτικού Ωδείου, των Κέντρων Νεότητας και των Πολιτιστικών εκδηλώσεων και κυρίως να κατανοήσουμε ότι η εφαρμογή του νόμου σχετικά με τον καπνό και το αλκοόλ, μπορεί να μειώνει τα έσοδα των λίγων, αλλά αυξάνει τη ζωή των πολλών, επενδύει στο μέλλον των παιδιών μας, είναι υγεία και σίγουρα ακόμα και στεγνά οικονομικά, θα φέρει περισσότερα έσοδα σε όλους και κυρίως αισιοδοξία για την πόλη και τον πολίτη.

Επιτροπή Παιδείας-Αθλητισμού-Πολιτισμού Πρωτοβουλίας Ενεργών Πολιτών Λαμίας
Πληροφορίες: Τζήμας Νικόλαος

Διαβάστε περισσότερα...

Χρήστος Σταϊκούρας - Ερώτηση για τις αποζημιώσεις των ελαιοπαραγωγών βρώσιμης ελιάς

Αναρτήθηκε από… kamena voyrla blogger

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ερώτηση προς τα Υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Οικονομικών για την καταβολή των αποζημιώσεων στους ελαιοπαραγωγούς του Ν. Φθιώτιδας

Αθήνα, 22 Φεβρουαρίου 2010

Ο Βουλευτής Φθιώτιδας της Ν.Δ. και Αναπληρωτής Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης της Οικονομίας κ. Χρήστος Σταϊκούρας κατέθεσε στις 29/01/2010 Ερώτηση προς τα Υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Οικονομικών αναφορικά με τις εξαγγελίες της Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τις αποζημιώσεις των ελαιοπαραγωγών βρώσιμης ελιάς για τις ζημιές που είχαν προκληθεί από πυρινοτρήτη. Ειδικότερα, στην Ερώτησή του ο κ. Σταϊκούρας, αναφέρθηκε στην από 14/12/2009 ανακοίνωση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σύμφωνα με την οποία: «η Κυβέρνηση προχώρησε στην καταβολή 44 εκατομμυρίων ευρώ για την αποζημίωση ελαιοπαραγωγών βρώσιμης ελιάς κατόπιν σχετικής απόφασης της Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και έγκρισής της από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΛΓΑ. Συγκεκριμένα, προβλέπονται αποζημιώσεις 2 ευρώ ανά δένδρο για τις ζημιές που προκλήθηκαν από πυρινοτρήτη στην ελαιοπαραγωγή των Νομών Βοιωτίας, Εύβοιας, Μαγνησίας, Φθιώτιδας, Φωκίδας και Χαλκιδικής». Συνεπώς, με την κατάθεση της Ερώτησής του ο κ. Σταϊκούρας ζήτησε να ενημερωθεί για το εάν και πότε θα υλοποιηθεί η σχετική δέσμευση της Κυβέρνησης από τα συναρμόδια Υπουργεία.

Στην απάντηση που έλαβε ο κ. Σταϊκούρας από το Υπουργείο Οικονομικών υπογραμμίζεται πως αρμόδιο να απαντήσει είναι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, το οποίο στην απάντησή του αναφέρει πως «το Δ.Σ. του ΕΛ.Γ.Α. εισηγήθηκε με την αριθμ. 198/14-12-09 απόφασή του την αποζημίωση των ζημιών από πυρηνοτρήτη των ελαιοδέντρων των νομών Βοιωτίας, Ευβοίας, Μαγνησίας, Φθιώτιδας, Φωκίδας και Χαλκιδικής, αναφέροντας ποσοστά ζημιών, αίτια και τρόπο κάλυψης της δαπάνης» και τονίζει, κλείνοντας την απάντησή του προς την Ερώτηση του κ. Σταϊκούρα, ότι «επί του παρόντος, δεν εκδόθηκε σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση (Κ.Υ.Α.), οπότε ο ΕΛ.Γ.Α. δεν μπορεί να επιληφθεί και να προβεί σε υλοποίηση της συγκεκριμένης εξαγγελίας.»

Διαβάστε περισσότερα...

Ερώτηση του του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Χουντή για την οικονομία

Αναρτήθηκε από… kamena voyrla blogger

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

Δελτίο Τύπου

• Η άθλια οικονομική κατάσταση της ΕΕ οφείλεται στην παράνομη στήριξη Τραπεζών και Βιομηχανιών;
• Tα μέτρα σε βάρος των Ελλήνων εργαζόμενων αποτελούν προπομπό ανάλογων ‘συστάσεων’ για τους εργαζόμενους όλης της ευρωζώνης; Είναι η Ελλάδα πειραματόζωο όπως ισχυρίζεται ο Έλληνας πρωθυπουργός;

Ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Χουντή.

Προφορική ερώτηση που θα συζητηθεί στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας και των λοιπών χωρών της ΕΕ, κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Χουντής.

Στην ερώτησή του ο έλληνας ευρωβουλευτής, επιτίθεται στις αποφάσεις που ελήφθησαν, τόσο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Κορυφής στις 11/2/2010, όσο και στο Eurogroup στις 16/02/2010, με τις οποίες έβαλαν τον ελληνικό λαό σε ένα πρωτοφανές πρόγραμμα λιτότητας και αυστηρής εποπτείας, με τη σύμφωνη γνώμη και συγκατάθεση της ελληνικής κυβέρνησης, ενώ χαρακτηρίζει ιστορικό το γεγονός ότι «για πρώτη φορά κράτος μέλος, η Ελλάδα, τίθεται υπό τριμερή εποπτεία, για πρώτη φορά το Συμβούλιο υπαγορεύει ρητά μέτρα που αφορούν στους μισθούς, τα συστήματα υγείας, το συνταξιοδοτικό, τη δημόσια διοίκηση».

Στη συνέχεια της ερώτησής του, ο Νίκος Χουντής, ασκεί κριτική στο γεγονός ότι «η ΕΕ μέχρι σήμερα δεν έχει κάνει καμία αναφορά στη δημοσιονομική κατάσταση των οικονομιών των λοιπών χωρών της ΕΕ, όπως της Ισπανίας με έλλειμμα 11.2% και ρυθμό αύξησης του χρέους 20%, της Γαλλίας με έλλειμμα 8.3% και αύξηση του χρέους 10%, της Ιταλίας με έλλειμμα 5.3% και χρέος στο 114% του ΑΕΠ, της Πορτογαλίας με έλλειμμα 8.7% και ρυθμό αύξησης του χρέους 10% και της Βρετανίας που είναι στο 12%, όσο και της Ελλάδας, με ρυθμούς αύξησης του χρέους στο 20%, ενώ το συνολικό χρέος της Ολλανδίας αγγίζει το 234% του ΑΕΠ, της Ιρλανδίας το 222%, του Βελγίου το 219%, της Ισπανίας το 207% και της Ελλάδας το 179%».

Καταλήγοντας ο έλληνας ευρωβουλευτής καλεί το Συμβούλιο να ομολογήσει ότι το Σύμφωνο Σταθερότητας, με βάση το οποίο προωθούνται αντιλαϊκές ρυθμίσεις σε βάρος των ελλήνων εργαζόμενων, έχει εν τοις πράγμασι καταργηθεί, ενώ ζητάει στοιχεία για τα υπέρογκα πακέτα στήριξης των Τραπεζών και Βιομηχανιών, τα οποία με βάση την Κοινοτική Νομοθεσία, παρανόμως έχουν χορηγήσει οι κυβερνήσεις και αποτελούν την αιτία των τεράστιων ελλειμμάτων, και καταλήγει στο ερώτημα «τα μέτρα σε βάρος των Ελλήνων εργαζόμενων αποτελούν προπομπό ανάλογων ‘συστάσεων’ για τους εργαζόμενους όλης της ευρωζώνης; Είναι η Ελλάδα πειραματόζωο όπως ισχυρίζεται ο Έλληνας πρωθυπουργός;»

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:




«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 11/2 και το Eurogroup στις 16/2, εξέδωσαν ιστορικές αποφάσεις. Για πρώτη φορά κράτος-μέλος, η Ελλάδα, τίθεται υπό τριμερή εποπτεία, για πρώτη φορά το Συμβούλιο υπαγορεύει ρητά μέτρα που αφορούν στους μισθούς, τα συστήματα υγείας, το συνταξιοδοτικό, τη δημόσια διοίκηση, τις αγορές κτλ. Προκαλεί εντύπωση ότι το Συμβούλιο μέχρι σήμερα, δεν έχει κάνει καμία αναφορά στην άθλια κατάσταση των οικονομιών των λοιπών χωρών της ΕΕ, όπως της Ισπανίας με έλλειμμα 11.2% και ρυθμό αύξησης χρέους 20%, της Γαλλίας με έλλειμμα 8.3% και αύξηση χρέους 10%, της Ιταλίας με έλλειμμα 5.3% και χρέος στο 114% του ΑΕΠ, της Πορτογαλίας με έλλειμμα 8.7% και ρυθμό αύξησης χρέους 10% και της Βρετανίας που είναι στο 12%, όσο και της Ελλάδας, με ρυθμούς αύξησης του χρέους στο 20% ενώ το συνολικό χρέος της Ολλανδίας αγγίζει το 234% του ΑΕΠ, της Ιρλανδίας το 222%, του Βελγίου το 219% της Ισπανίας το 207% και της Ελλάδας το 179%. Με βάση τα ανωτέρω το Σύμφωνο Σταθερότητας εν τοις πράγμασι έχει καταργηθεί. Μπορεί το Συμβούλιο να το ομολογήσει; Μπορεί να μας ενημερώσει αν τα τεράστια ελλείμματα στην ΕΕ οφείλονται στα διάφορα «παράνομα» πακέτα στήριξης τραπεζών και βιομηχανιών; Τα μέτρα σε βάρος των Ελλήνων εργαζομένων αποτελούν προπομπό ανάλογων ‘συστάσεων’ για τους εργαζόμενους όλης της ευρωζώνης; Είναι η Ελλάδα πειραματόζωο όπως ισχυρίζεται ο Έλληνας πρωθυπουργός;»

Το Γραφείο Τύπου 22/02/2010

Διαβάστε περισσότερα...

ΜΑΖΙΚΟ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΗΣ AGROINVEST

Αναρτήθηκε από… kamena voyrla blogger

Λαμία, 22-02-2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Προς ΜΜΕ

Σήμερα, 22/02/10 στο Νομαρχιακό Συμβούλιο θα τεθεί προς έγκριση ή απόρριψη η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για τον μηχανολογικό εκσυγχρονισμό και την κτιριακή επέκταση του εργοστασίου της AGROINVEST ΑΕΒΕ στο Αχλάδι.

Πρόκειται για μια βιομηχανία που μετά από επανειλημμένες καταγγελίες μας στις αρμόδιες αρχές (Επιθεωρητές Περιβάλλοντος, Δ/νση Δημόσιας Υγείας, κ.λ.π.) και διενέργεια αυτοψιών, το ΥΠΕΧΩΔΕ, στο πρόσφατο παρελθόν, επέβαλε υψηλό πρόστιμο διότι διαπίστωσε « ότι το υφιστάμενο σύστημα επεξεργασίας υγρών αποβλήτων της εγκατάστασης δεν λειτουργούσε… . Η εταιρεία δεν διαχειριζόταν τα στερεά της απόβλητα σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στη σχετική νομοθεσία.. παραβίαζε τις αποφάσεις και δεν τηρούσε τους περιβαλλοντικούς όρους για πλήρη δέσμευση των οσμών….Η υφιστάμενη λιμενική εγκατάσταση της εταιρείας λειτουργεί, χωρίς περιβαλλοντική αδειοδότηση και γενικώς η εν λόγω εγκατάσταση λειτουργεί χωρίς όρους και μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος». Η ασύδοτη λειτουργία της βιομηχανίας αποτελεί μία από τις σημαντικές πηγές επιβάρυνσης του πολύπαθου Μαλιακού κόλπου. Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Εχιναίων καταψήφισε τη ΜΠΕ, γνωρίζοντας την αγανάκτηση των κατοίκων, λόγω των προβλημάτων θαλάσσιας ρύπανσης και δυσοσμίας που προκαλεί η λειτουργία της AGROINVEST στην περιοχή. Το Νομαρχιακό Συμβούλιο θα πρέπει να σεβαστεί την απόφαση του Δήμου Εχιναίων και την επιθυμία των κατοίκων για μια θάλασσα καθαρή και να απορρίψει τη ΜΠΕ για δημιουργία νέων ρυπογόνων μονάδων. Άλλωστε η προστασία του Μαλιακού κόλπου αποτελεί και δέσμευση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης.
Η περιοχή της Ανατολικής Φθ/δας έχει τη δυνατότητα να αναπτύξει παραγωγικές δραστηριότητες (τουρισμός, αγροτουριστικοί συνεταιρισμοί, βιολογικές καλλιέργειες κ.λ.π.) στο πλαίσιο ενός συστήματος διαχείρισης συμβατού με την προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας. Σε χώρες που λειτουργούν οι νόμοι και το Σύνταγμα δεν επιτρέπεται στα ιδιωτικά συμφέροντα να είναι πιο δυνατά από το κοινό καλό και την προστασία του περιβάλλοντος.
Μετέχουμε στον αγώνα των κατοίκων του Δήμου Εχιναίων και ενώνουμε τη φωνή μας μαζί τους για να αποτραπεί η επέκταση των εγκαταστάσεων της AGROINVEST .

Όμιλος Φίλων του Δάσους
Όμιλος Προστασίας Περιβάλλοντος Αχλαδίου
Κίνηση Πολιτών «Μαλιακός S.O.S»
Αλιευτικός Συνεταιρισμός Αχλαδίου
Ναυτικός Όμιλος Ράχεων
Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων (ΠΑΝΔΟΙΚΟ)

Διαβάστε περισσότερα...

22 Φεβρουαρίου 2010

Η φωτογραφία της ημέρας

Αναρτήθηκε από… kamena voyrla blogger

Πινελιές στον ουρανό ...


φωτό από το http://www.aganet.gr/

Διαβάστε περισσότερα...

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας ‘σέντρα’

Αναρτήθηκε από… kamena voyrla blogger

Διαβάστε περισσότερα...

Τελεσίγραφο για λιτότητα διαρκείας από το Ecofin

Αναρτήθηκε από… kamena voyrla blogger

Της ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΚΑΔΔΑ
Πακέτο 80 μέτρων ζητούν από την Ελλάδα οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, ως «αντάλλαγμα» για τη στήριξη που θα παράσχουν στη χώρα.
Περιλαμβάνει αύξηση του ΦΠΑ, επιβολή ειδικών φόρων σε προϊόντα πολυτελείας (και στα Ι.Χ.), υψηλότερο φόρο στα καύσιμα, πρόσθετες περικοπές δαπανών (ακόμη και επενδυτικών) αλλά και επώδυνες αλλαγές στο εργασιακό και στο ασφαλιστικό: μόνιμη περικοπή υψηλών συντάξεων, μικρότερες ετήσιες αυξήσεις τους, μαζική περικοπή πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, αύξηση ορίων ηλικίας, καθώς και υπολογισμό της σύνταξης με βάση το σύνολο των αποδοχών.

Το Συμβούλιο ζητά τη λήψη νέων πακέτων μέτρων έως το 2012. Συστήνει όμως και τη διατήρηση αρκετών εξ αυτών στη συνέχεια (περικοπές σε μισθούς, κοινωνικές δαπάνες κ.λπ.) με στόχο το μηδενισμό του ελλείμματος. Δηλαδή ζητά λιτότητα για πολλά, πολλά χρόνια...

Τα μέτρα περιγράφονται στην «Απόφαση του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών με την οποία προειδοποιείται η Ελλάδα να λάβει μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος». Πρόκειται τυπικά για συστάσεις και όχι για υποχρεωτικές οδηγίες. Ομως, εάν η Ελλάδα δεν συμμορφωθεί, είναι πιθανό να «τιμωρηθεί» από τις αγορές με αύξηση του κόστους δανεισμού ή ακόμη και με αδυναμία να λάβει τα χρήματα που χρειάζεται για να χρηματοδοτήσει τις ανάγκες της. Ετσι, οι κοινοτικές «συστάσεις» έχουν κατ' ουσίαν χαρακτήρα τελεσίγραφου.
Η Ε.Ε. ζητά από την ελληνική κυβέρνηση να κρίνει αν τα μέτρα που έχει ήδη ανακοινώσει διασφαλίζουν την «προσαρμογή», διαφορετικά να ανακοινώσει παρεμβάσεις που της προτείνει το συμβούλιο των υπουργών. Οι τελικές της αποφάσεις καθώς και το δημοσιονομικό όφελος που θα έχουν πρέπει να δημοσιοποιηθούν και να κοινοποιηθούν γραπτώς στην Ε.Ε. έως το επόμενο συμβούλιο υπουργών στις 16 Μαρτίου.

«Βαρύτερα κι από το ΔΝΤ»
Οπως αναφέρεται στο κείμενο, «δεδομένων των κινδύνων στην εκτέλεση του προϋπολογισμού (λόγω της ύφεσης) η αυστηρή εφαρμογή του προϋπολογισμού του 2010 θα είναι ύψιστης σημασίας» Και τούτο διότι «είναι απολύτως απαραίτητο να αποκατασταθούν τα δημόσια οικονομικά στην Ελλάδα με αξιόπιστο και διατηρήσιμο τρόπο», «δεδομένων των κινδύνων που σχετίζονται με τη δημοσιονομική της εξυγίανση».
Τα μέτρα κρίνονται από αρμόδια κυβερνητικά στελέχη πολύ αυστηρά, «ίσως και βαρύτερα από αυτά που θα λάμβανε η Ελλάδα αν χτύπαγε την πόρτα του ΔΝΤ», όπως λένε χαρακτηριστικά. Αποτελούν αντικείμενο σκληρής διαπραγμάτευσης μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών και θα οριστικοποιηθούν με την έλευση τις επόμενες ημέρες κλιμακίου της Κομισιόν στην Αθήνα.

Η ανακοίνωσή τους ενδεχομένως να γίνει νωρίτερα. Κυβερνητικοί παράγοντες εκτιμούν ότι πρέπει να συνδεθούν με την επόμενη προσπάθεια δανεισμού της Ελλάδας, εντός των προσεχών ημερών.
Για πρώτη φορά απευθύνονται σε ένα κράτος τόσο αναλυτικές συστάσεις και μάλιστα με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Αποφασίστηκαν βάσει του άρθρου 126 παράγραφος 9 της νέας Συνθήκης (καθεστώς σκληρής επιτήρησης). Στην ίδια θέση η Ελλάδα είχε βρεθεί και στις 17 Φεβρουαρίου του 2005, μετά την αποτυχία μείωσης του ελλείμματος επί Ν.Δ., αλλά ποτέ άλλοτε οι όροι δεν ήταν τόσο σκληροί.
Οι υπουργοί αποφάσισαν να θέσουν συγκεκριμένο αριθμητικό στόχο για τη μείωση του ελλείμματος: το πολύ στα 21.270 εκατ. ευρώ το 2010, στα 14.170 εκατ. ευρώ το 2011 και στα 7.360 εκατ. ευρώ το 2012.

enet.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΤΟΠΙΚΑ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΑ

Αναρτήθηκε από… kamena voyrla blogger

Λαμία, 21.2.2010
Σύμφωνα με τον Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, οι δημοτικές και κοινοτικές αρχές προωθούν τη λαϊκή συμμετοχή στις τοπικές υποθέσεις κυρίως με το θεσμό των τοπικών δημοψηφισμάτων. Τοπικό δημοψήφισμα μπορεί να γίνει, μεταξύ άλλων, για την ένωση Δήμων και Κοινοτήτων, ύστερα από αίτηση του 1/3 των δημοτών αλλά και για την προσάρτηση Τοπικού Διαμερίσματος σε άλλο Δήμο.

Σήμερα, στα πλαίσια του “ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ”, θεωρούμε ότι η πρακτική των δημοψηφισμάτων είναι μια χρήσιμη δημοκρατική διαδικασία, η οποία πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη από την Πολιτεία για τη σωστή χωροθέτηση των διοικητικών και γεωγραφικών ορίων των νέων δήμων, για μια βιώσιμη διοικητική δομή, που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πολιτών, αποδεκτή από τις τοπικές κοινωνίες.

Η νομιμότητα των αποφάσεων των Δημοτικών Συμβουλίων για την διεξαγωγή των δημοψηφισμάτων σκοντάφτει στην μη έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος που προβλέπει ο νόμος του 2006. Με το πρόσχημα της μη έκδοσης του Προεδρικού Διατάγματος είχαμε την ακύρωση από την Γενική Γραμματέα της Περιφέρειας της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Υπάτης για τη διεξαγωγή του Δημοψηφίσματος στο Δ Δ Μεξιατών.

Η άποψή μας είναι πως, ανεξάρτητα ακόμα και από τη νομιμότητα ή όχι της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου, τόσο η Γενική Γραμματέας της Περιφέρειας, όσο και ο δήμαρχος Υπάτης θα έπρεπε να σεβαστούν και να υποστηρίξουν τη θέληση των κατοίκων του Δημοτικού Διαμερίσματος Μεξιατών να αποφανθούν με δημοψήφισμα για την προσάρτησή τους ή όχι στο Δήμο Λαμιέων. Να γίνει το δημοψήφισμα με όλους τους τύπους, να πάρει το χαρακτήρα μιας άτυπης διαδικασίας και να αφεθεί στην κρίση του Υπουργείου Εσωτερικών και στην Κυβέρνηση αν θα κάνει αποδεκτή τη θέληση των κατοίκων στην τελική κατανομή και στην χωροθέτηση του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ.

Η μη έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος μας υποχρεώνει να χρεώσουμε σκόπιμη παράλειψη στην προηγούμενη κυβέρνηση, πράγμα που έπρεπε με επείγουσα διαδικασία να κάνει η σημερινή κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Το πρόβλημα του Δ Δ Μεξιατών θα αντιμετωπίσουν καθώς φαίνεται πολύ σύντομα και άλλα Δημοτικά Διαμερίσματα, που θεωρούν ότι μπορούν να αποφασίσουν για την τύχη τους. Πρέπει άμεσα η κυβέρνηση να “νομιμοποιήσει” αυτή τη δυνατότητα.

Η γραμματεία της Συντονιστικής Επιτροπής της “Πρωτοβουλίας”
Γιάννακας Γιώργος
Κουτσούμπα – Τσιάντη Κωνσταντίνα
Σουλόπουλος Ρόδης
Στασινός Παναγιώτης
Φαιτάς Αντώνης
-----------------------------------------------------
Πληροφορίες: Γιάννακας Γιώργος τηλ:6972021795

Διαβάστε περισσότερα...

ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΛΑΜΙΑΣ

Αναρτήθηκε από… kamena voyrla blogger

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Τη Δευτέρα 22/2 στις 8 μμ, στην αίθουσα
της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Λαμίας, Όθωνος 5,
πραγματοποιείται ανοιχτή συνέλευση των μελών και των φίλων
της ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΛΑΜΙΑΣ

Η γραμματεία της Συντονιστικής Επιτροπής της “Πρωτοβουλίας”
Γιάννακας Γιώργος
Κουτσούμπα – Τσιάντη Κωνσταντίνα
Σουλόπουλος Ρόδης
Στασινός Παναγιώτης
Φαιτάς Αντώνης

Διαβάστε περισσότερα...

οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ για την ΑΓΚΡΟΙΝΒΕΣΤ

Αναρτήθηκε από… kamena voyrla blogger

Ήπια βιώσιμη ανάπτυξη της παράκτιας ζώνης του Μαλιακού Κόλπου
Δεν έχουμε άλλα περιθώρια ασύδοτης λειτουργίας των ρυπαντών

Λαμία, 21.2.2010
Έρχεται αύριο Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου στο Νομαρχιακό Συμβούλιο, για έγκριση ή όχι, το θέμα των Περιβαλλοντικών Όρων για την αύξηση της δυναμικότητας της παραγωγής του εργοστασίου της AGROINVEST στο Αχλάδι. Στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Εχιναίων καταψηφίστηκε μέσα σε ένα κλίμα αντιδράσεων και έντονης αγανάκτησης των κατοίκων της περιοχής και των περιβαλλοντικών οργανώσεων με τη μειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου και τους εκπροσώπους της εταιρείας.
Αυτή οι αντιδράσεις είναι αποτέλεσμα τριών κυρίως παραγόντων, που πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη του το Νομαρχιακό Συμβούλιο:
- της ανυπόφορης κατάστασης που δημιουργείται κάθε καλοκαίρι στην περιοχή εξ αιτίας της μη σωστής λειτουργίας του εργοστασίου και της υποβάθμισης της ποιότητας ζωής των κατοίκων,
- της ασύδοτης λειτουργίας του εργοστασίου με την ανυπόφορη δυσοσμία και τη θαλάσσια ρύπανση με αποκορύφωμα το σημαντικό πρόστιμο που επιβλήθηκε στην εταιρεία από του Επιθεωρητές Περιβάλλοντος για παράβαση περιβαλλοντικών όρων,
- και του κινδύνου για την πρόσθετη επιβάρυνση του Μαλιακού Κόλπου και την υπονόμευση των στρατηγικών στόχων για μια τουριστική ανάπτυξη της Ανατολικής Φθιώτιδας.

Πολλοί βέβαια είναι αυτοί που βάζουν το δίλημμα: θέσεις εργασίας ή αποβιομηχάνιση. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα πλαστό δίλημμα. Ξεχνάνε ότι σήμερα η έννοια της αειφόρου ανάπτυξης αναδεικνύεται ως το μόνο βιώσιμο κοινωνικοοικονομικό μοντέλο. Ξεχνάνε ότι υπάρχουν και οι “οργανωμένοι υποδοχείς”, οι Βιομηχανικές Περιοχές για να φιλοξενήσουν τέτοιες βιομηχανίες και δραστηριότητες. Ξεχνάνε πόσες θέσεις εργασίας χάθηκαν ή απειλούνται εξ αιτίας της ρύπανσης και της αμφίβολης περιβαλλοντικής προοπτικής της περιοχής. Όμως πρέπει να αναλογιστούν πόσες θέσεις εργασίας μπορεί να δώσει η ενίσχυση της βιώσιμης παράκτιας αλιείας, η αγροτική παραγωγή, με άξονα και στροφή στην βιολογική ελιά και τα προϊόντα ποιότητας, ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός μικρών μονάδων είτε σε καταλύματα είτε σε επιχειρήσεις εστίασης. Σ΄ αυτούς τους τομείς η Ανατολική Φθιώτιδα έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα και μέσα απ’ αυτούς τους δρόμους μπορεί να προκύψει η πολυπόθητη απασχόληση και οι θέσεις εργασίας.

Αντί να αναλώνονται οι φορείς της περιοχής στο αν θα εγκρίνουν ή όχι την λειτουργία ρυπογόνων βιομηχανιών μέσα στην ακτή και δίπλα σε τουριστικούς οικισμούς, θα έπρεπε να “συσκέπτονται” διαρκώς για το ποιες μορφές, ποια μέτρα, ποιες πρακτικές, ποιες επενδύσεις θα γίνουν στο να “πάρει μπροστά” το χειμαζόμενο παραγωγικό δυναμικό και πώς τελικά ο πρωτογενής τομέας και ο τουρισμός θα γίνει μοχλός ανάπτυξης. Ακόμα πώς θα λυθεί το πρόβλημα της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης της Παράκτιας Ζώνης και η χωροθέτηση των λειτουργιών.

-----------------------
Πληροφορίες: Στέφανος Σταμέλλος τηλ: 2231021007, 6977261256

Διαβάστε περισσότερα...

ΜΑΛΙΑΚΟΣ SOS ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΓΚΡΟΙΝΒΕΣΤ

Αναρτήθηκε από… kamena voyrla blogger

Είναι καιρός να αλλάξουν οι πολιτικές.
Ο Μαλιακός δεν αντέχει άλλες υποχωρήσεις!

Λαμία, 21.2.2010

Η Κίνηση Πολιτών ΜΑΛΙΑΚΟΣ SOS θεωρούμε αυτονόητο ότι η κατάσταση του κόλπου δεν σηκώνει την ίδρυση νέων ή την επέκταση των υφιστάμενων βιομηχανικών μονάδων.

Η εμπειρία δυστυχώς απέδειξε και αποδεικνύει καθημερινά ότι οι εταιρείες δεν πρόκειται να λειτουργήσουν σύμφωνα με τις υποχρεώσεις τους για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Αλλά και οι δημόσιες υπηρεσίες δεν μπορούν να εφαρμόσουν αξιόπιστους προληπτικούς μηχανισμούς ελέγχου. Αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα. Οι δύο αυτοί παράγοντες μαζί οδήγησαν στην σημερινή εικόνα που αντιμετωπίζουμε, όσοι ερχόμαστε σε επαφή με τη θάλασσα. Οδήγησαν σ’ αυτό που όλοι λέμε: “ο Μαλιακός αργοπεθαίνει”!

Είναι καιρός να αλλάξουν οι πολιτικές, να σταματήσουν οι υποχωρήσεις απέναντι στα συμφέροντα και τις πρόχειρες αναπτυξιακές λογικές. Λέξεις όπως αειφορία, βιωσιμότητα, χωροταξία, νομιμότητα, σεβασμός στο περιβάλλον πρέπει να αποκτήσουν την πραγματική τους έννοια. Είμαστε εδώ κυρίως γι’ αυτά.

Τη Δευτέρα 22 Φλεβάρη θα είμαστε όλοι στο Νομαρχιακό Συμβούλιο με την ελπίδα ότι θα επικρατήσει η λογική. Το μήνυμά μας ήταν και είναι: “Ο Μαλιακός θα ζήσει!”

Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ

Διαβάστε περισσότερα...

20 Φεβρουαρίου 2010

Το δημοψήφισμα των Μεξιατών, η διπλή ζεύξη Μαλιακού και η ένσταση για το δρόμο του Κάστρου στο Δ.Σ. Λαμιέων την Τετάρτη

Αναρτήθηκε από… kamena voyrla blogger

Το δημοψήφισμα των Μεξιατών, η διπλή ζεύξη Μαλιακού και η ένσταση από την εταιρεία που πραγματοποιεί την ανάπλαση για το δρόμο προς Κάστρο είναι μερικά από τα θέματα που θα συζητηθούν στο Δημοτικό Συμβούλιο Λαμιέων, την Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου στις 18.30.

ΘΕΜΑΤΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ

1) Ανακοινώσεις.

2) Τροποποίηση Προϋπολογισμού & Προγράμματος Δράσης έτους 2010.

3) Περί Πιλοτικών Προγραμμάτων Γεωθερμίας.

4) Περί της διπλής Ζεύξης του Μαλιακού.

5) Έγκριση Σχεδίου Προγραμματικής Σύμβασης για το έργο: «ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΩΝ ΚΟΥΝΟΥΠΙΩΝ ΣΤΟ Ν. ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ ΤΟ ΕΤΟΣ 2010».

6) Παραχώρηση έκτασης για ανέγερση προστατευόμενων εργαστηρίων Α.Μ.Ε.Α. στη Ροδίτσα.

7) Έγκριση παραχώρησης κοινόχρηστου χώρου για τοποθέτηση ανδριάντα Θεοδώρου Κολοκοτρώνη.

8) Σύσταση Δ.Σ. Οργανισμού «ΘΕΡΜΟΠΥΛΙΑ».

9) Επί του κοινοποιηθέντος στο Δήμο μας πρακτικού δημοψηφίσματος στις Μεξιάτες.

10) Σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης της Ν.Α.Φ. με το Δήμο Λαμιέων και της Φθιωτικής Αναπτυξιακής για την εκτέλεση εργασίας αναγνωριστική μελέτη εκσυγχρονισμού του έργου : «ΑΡΔΕΥΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΕΚΒΟΛΩΝ ΣΠΕΡΧΕΙΟΥ».

11) Παράταση Σύμβασης Εκτέλεσης Συγκοινωνιακού Έργου με το Αστικό ΚΤΕΛ Λαμίας.

12) Λήψη Α’ απόφασης για τροποποίηση Σχεδίου Πόλης επί της οδού 28ης Οκτωβρίου, στην Άμπλιανη.

13) Λήψη Α’ απόφασης για τροποποίηση Σχεδίου Πόλης επί των οδών Κρήτης & Ευβοίας.

14) Λήψη Α’ απόφασης για τροποποίηση Σχεδίου Πόλης επί των οδών Σπ. Τράκα – Παπανδρέου – Γρηγοροπούλου – Πιτσιόλα.

15) Λήψη Α’ απόφασης για έγκριση κόκκινου περιγράμματος και όρων δόμησης για τον Ιερό Ναό Ευαγγελιστή Λουκά.

16) Εκδίκαση ενστάσεων & λήψη Β’ απόφασης για τροποποίηση Σχεδίου Πόλης στις οδούς Λοκρίδος – Μπουμπουλίνας & Δωρίδος.

17) Λήψη Β’ απόφασης για τροποποίηση Σχεδίου Πόλης στην οδό Αμπλιανίτη.

18) Εκδίκαση ένστασης της εταιρείας “ISTOS CONSTRUCTIOS Ε.Π.Ε.” στα πλαίσια κατασκευής του έργου «ΕΝΟΠΟΙΗΣΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ ΠΡΟΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΧΩΡΟ ΚΑΣΤΡΟΥ».

19) Επιστροφή χρημάτων

20) Αντικατάσταση μελών Δ.Σ. Κ.Ν.Δ.Λ.

21) Επιχορηγήσεις Πολιτιστικών συλλόγων

22) Τροποποίηση Συστατικής Πράξης 39ης σχολικής επιτροπής.

23) Κατανομή Δαπανών στις Σχολικές Επιτροπές για αποζημίωση εθελοντών Σχολικών Τροχονόμων (1η δόση).

24) Απολογισμοί Σχολικών Επιτροπών

25) Χορήγηση παράτασης προθεσμίας διαφόρων έργων.

26) Έγκριση ανακεφαλαιωτικών πινάκων.

27) Έγκριση πρωτοκόλλων προσωρινής και οριστικής παραλαβής έργων

paratiritisfthiotidas.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Πρωτοσέλιδα τοπικού τύπου

Αναρτήθηκε από… kamena voyrla blogger


Διαβάστε περισσότερα...

‘Πλάτη’ βάζει η περιφέρεια στην συντήρηση των αντιπλημμυρικών έργων

Αναρτήθηκε από… kamena voyrla blogger


Λαμία, 19 Φεβρουαρίου 2010
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Από το Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας εκδόθηκε το παρακάτω Δελτίο Τύπου σχετικά με το θέμα της ευθύνης συντήρησης αντιπλημμυρικών έργων της κοιλάδας του Σπερχειού.

Στην Εγκύκλιο 33/12-10-1998 του Υπουργείου Περιβάλλοντος Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων προβλέπεται ότι η , των γεφυρών κτλ. για τα ρέματα που βρίσκονται εντός τον ορίων του Νομού είναι αρμοδιότητα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης σύμφωνα με το Ν.2503/97 άρθρο 7§1β.
Στην περίπτωση που δεν υπάρχει η δυνατότητα να ανταπεξέλθει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, είμαστε πρόθυμοι για κάθε αρωγή.

Διαβάστε περισσότερα...

23 μέτρα αναπτυξιακές ανάσες, που προτείνονται από τη Ν.Δ

Αναρτήθηκε από… kamena voyrla blogger



Αθήνα, 18 Φεβρουαρίου 2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β΄ Αθηνών κ. Π. Παναγιωτόπουλος, ο Αναπληρωτής Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Φθιώτιδας, κ. Χρήστος Σταϊκούρας και ο Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β΄ Αθηνών, κ. Κ. Χατζηδάκης, παρουσίασαν σήμερα, τα 23 μέτρα αναπτυξιακές ανάσες, που προτείνονται από τη Ν.Δ. Ακολουθούν οι δηλώσεις των κυρίων Χρ. Σταϊκούρα και Κ. Χατζηδάκη :

ΧΡ. ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ:
«Ένα σύντομο σχόλιο για την περίφημη Εξεταστική Επιτροπή και για τα στοιχεία, αν θα πάνε πριν από το ’04 ή όχι.
Ο λόγος της κυβέρνησης εδράζεται σε δύο κείμενα ουσιαστικά. Στο κείμενο της Eurostat, που δημοσιεύθηκε τον Ιανουάριο του 2010 και στο κείμενο το οποίο έβγαλε ως έκθεση, η Επιτροπή που συνέστησε το υπουργείο Οικονομικών για την ποιότητα των δημοσιονομικών στοιχείων. Και στα δύο αυτά κείμενα είναι σαφής η αναφορά ότι, πριν από το 2004, αποδεδειγμένα, σε έντεκα περιπτώσεις- και καταγράφονται οι περιπτώσεις- υπήρχαν παραπλανητικές αναφορές στη Eurostat.

Συγκεκριμένα, οι αναφορές αυτές γίνονται στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στις σελίδες 6,12 και 13, και στην έκθεση της Επιτροπής του υπουργείου Οικονομικών, στη σελίδα 26. Είναι σαφές, συνεπώς, ότι δεν μπορεί να αγνοείς, όταν επικαλείσαι αυτές τις μελέτες, την περίοδο προ του 2004.
Σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία και μετά από τα μέτρα που έλαβε, ήδη, η κυβέρνηση ή αναμένεται να λάβει προσεχώς, υπάρχει –εκτιμούμε-δικαιολογημένη ανησυχία, ότι θα προκληθούν αρνητικές επιπτώσεις στην αγορά και, κατ’ επέκταση, η Οικονομία θα οδηγηθεί σε ακόμη μεγαλύτερη, σε ακόμα βαθύτερη ύφεση.
Το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, που κατέθεσε η κυβέρνηση, τον Ιανουάριο του 2010, προέβλεπε ύφεση της τάξεως του 1,2% για το 2009.
Ήδη, η ύφεση για το 2009 είναι 2%. Το τελευταίο, μάλιστα, τρίμηνο του 2009, επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, ήταν -2,6%.
Τα μέτρα, συνεπώς, της κυβέρνησης, μέχρι σήμερα, είναι μονομερή. Αφορούν στο δημοσιονομικό πρόβλημα της ελληνικής Οικονομίας, αγνοώντας την αναγκαία τόνωση και ανάπτυξη της Οικονομίας. Χωρίς αυτή, η ανεργία θα εκτοξευθεί με δυσμενείς συνέπειες για την κοινωνική συνοχή.
Άρα, χρειάζονται και αντισταθμιστικά μέτρα. Μέτρα τόνωσης ενεργού ζήτησης. Μέτρα που θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα. Μέτρα που θα βελτιώσουν το επιχειρηματικό κλίμα.

Το πλέγμα των μέτρων που, ήδη, έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση, συνιστά ένα ισχυρό υφεσιακό μίγμα. Με επιπτώσεις στην ανάπτυξη, την απασχόληση, την κοινωνική συνοχή. Η Ν.Δ. θεωρεί, οικονομικά και κοινωνικά, απαράδεκτη τη λήψη φορολογικών μέτρων, αλλά και την περιοριστική εισοδηματική πολιτική που επιβαρύνει τα μικρομεσαία εισοδήματα.
Καλούμε, συνεπώς, την κυβέρνηση -και αυτός είναι ο στόχος αυτής της δέσμης των 23 μέτρων- να λάβει άμεσα μέτρα, για την τόνωση, για τις απαραίτητες ‘’ανάσες΄΄ της Οικονομίας.

Τα μέτρα αυτά, είτε επιβαρύνουν ελάχιστα, είτε καθόλου τον κρατικό προϋπολογισμό. Ενδεικτικά αναφέρω: Μέτρα για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μέτρα για την οικοδομή, μέτρα για τον Τουρισμό, μέτρα για τις υποδομές, όπως: Η εμπροσθοβαρής αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων. Η χρηματοδότηση των μεγάλων έργων υποδομής. Η επιτάχυνση των διαδικασιών δημοπράτησης της νέας γενιάς έργων που έχουν ώριμες μελέτες και έχουν, ήδη, ενταχθεί στο ΕΣΠΑ. Η επιτάχυνση της κατασκευής έργων παραχώρησης, με αυτοχρηματοδότηση και συγχρηματοδότηση.

Η πραγματοποίηση έργων με ΣΔΙΤ, ειδικά στις περιπτώσεις όπου το Δημόσιο συμμετέχει με ακίνητη περιουσία και ο ιδιωτικός τομέας βάζει τα κεφάλαια.
Η στήριξη του ΤΕΜΠΜΕ με την ενίσχυση της ρευστότητας των βιώσιμων μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων. Σε αυτό το σημείο, ειδικά, τονίζουμε την δημιουργία ενός συγκεκριμένου προγράμματος του ΤΕΜΠΜΕ, το οποίο θα προσφέρει επιδότηση επιτοκίου για ειδικά δάνεια, που θα συνάπτουν οι μικρές επιχειρήσεις, αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση των υποχρεώσεών τους προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία. Αυτό, μας το έχουν θέσει όλοι οι φορείς. Χθες το επανέλαβε το προεδρείο της ΓΕΣΕΒΕ, στη συνάντηση που είχαμε με τον Πρόεδρο του Κόμματος.
Προτείνουμε ακόμη μέτρα, όπως η άμεση ενίσχυση της οικιστικής δραστηριότητας, με σημαντική επιχορήγηση του επιτοκίου στεγαστικών δανείων για μία δεκαετία. Ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας, όπως το βλέπετε κι από τις ισχύουσες διατάξεις, θα μπορούσε να προβεί σε μαζικές αγορές ολοκληρωμένων και ημιτελών απούλητων, λόγω της κρίσης, κατοικιών και να τις εντάξει στο πρόγραμμα παροχής επιδοτούμενης στέγης για τους δικαιούχους.

Θα ήθελα να επαναλάβω, ότι τα μέτρα αυτά- που μόνο ενδεικτικά ανέφερα- εκτιμούμε ότι θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα και θα βελτιώσουν το επιχειρηματικό κλίμα στην Ελλάδα».

Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ:
«Ενώ δικαιολογημένα γίνεται συζήτηση για τα ελλείμματα του Προϋπολογισμού, δεν γίνεται – φοβούμαι - στο βάθος συγκεκριμένη συζήτηση για το μεγάλο αναπτυξιακό έλλειμμα, το οποίο κινδυνεύει να αντιμετωπίσει η χώρα, εάν η Κυβέρνηση δεν προσθέσει στις πολιτικές της μια πολύ σαφή αναπτυξιακή διάσταση. Κι αυτό το κενό ερχόμαστε να καλύψουμε με τις συγκεκριμένες προτάσεις, που καταθέτουμε σήμερα. Προφανώς, κανείς δεν είναι εναντίον της έννοιας ανάπτυξη. Μόνο που η ανάπτυξη δεν διατάσσεται. Απαιτεί μια σαφή πολιτική κατεύθυνση. Και την κατεύθυνση της Ν.Δ. σε σχέση με την αναπτυξιακή πολιτική της χώρας ερχόμαστε να δώσουμε σήμερα. Δίνοντας έμφαση σε μέτρα άμεσης απόδοσης, σε μέτρα τα οποία έχουν, είτε χαμηλό, είτε και μηδενικό δημοσιονομικό κόστος.
Δεν αρκούμαστε μόνο να προβάλλουμε τις διαφωνίες μας απέναντι στην Κυβερνητική πολιτική. Ερχόμαστε και καταθέτουμε πολύ συγκεκριμένες προτάσεις, τις οποίες ελπίζουμε να αξιοποιήσει η Κυβέρνηση και μάλιστα να τις αξιοποιήσει άμεσα, χωρίς καθυστέρηση. Διότι κινδυνεύουμε να βρεθούμε σε ένα βαθύ τέλμα ύφεσης. Και κάθε καθυστέρηση κοστίζει. Τα μέτρα αυτά πρέπει να εφαρμοστούν επειγόντως, πρέπει να εφαρμοστούν τώρα. Αν δείτε τα μέτρα που προτείνουμε θα διαπιστώσετε πως είναι πάρα πολύ συγκεκριμένα. Δεν μιλάμε με μεγάλα λόγια. Πέρασε η εποχή των μεγάλων λόγων. Είμαστε στην εποχή του συγκεκριμένου.
Στο ΕΣΠΑ, στο 4ο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, η αρμόδια υπουργός, χθες, επανέλαβε τις Προγραμματικές Διακηρύξεις της Κυβέρνησης. Χωρίς να προσθέσει τίποτα το καινούριο, τίποτα το συγκεκριμένο. Θέλουν να βάλουν – υποτίθεται - τη δική τους σφραγίδα στο ΕΣΠΑ. Αλλά αυτό έχει μεγάλο κόστος για την πρόοδο των Προγραμμάτων. Αντίθετα, εμείς τους λέμε, ανεξάρτητα από τις όποιες αλλαγές και αναθεωρήσεις σκέπτονται, να προχωρήσουν, αξιοποιώντας την προεργασία που υπάρχει. Π.χ. υπάρχει το πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ΄ οίκον», το οποίο θα ενισχύσει τον κατασκευαστικό τομέα. Μπορεί να προχωρήσει άμεσα. Πχ. υπάρχουν τα προγράμματα της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας του πρώην υπουργείου Ανάπτυξης, τα προγράμματα «Επιχειρώ». Είναι έτοιμα αυτά τα προγράμματα, μπορεί να προχωρήσουν. Το ίδιο η κοινοτική πρωτοβουλία JEREMIE και άλλα προγράμματα, τα οποία αναφέρονται αναλυτικά στις προτάσεις μας. Τα προγράμματα αυτά μπορούν φέτος να εφαρμοστούν, ενισχύοντας την Αγορά. Είναι πραγματικά απαράδεκτη, για εμάς, η καθυστέρηση, που επιδεικνύεται σε αυτό τον τομέα από την πλευρά της Κυβέρνησης.
Δεύτερον, προτείνουμε αυτόχρηματοδοτούμενα έργα. Τα αυτόχρηματοδοτούμενα έργα δεν έχουν καμιά επιβάρυνση για τον κρατικό προϋπολογισμό. Με αυτό τον τρόπο, εκτός των άλλων, κάνουμε και ένα άνοιγμα στην ιδιωτική πρωτοβουλία, στις δυνάμεις της Αγοράς. Και τις χρειαζόμαστε αυτή την ώρα, εάν θέλουμε η Ελλάδα να βγει από την κρίση. Μια τέτοια πρόταση, που κάνουμε, είναι η πρόταση για την ανάπτυξη των περιφερειακών αεροδρομίων. Μπορούν να έρθουν στην Ελλάδα σημαντικά κεφάλαια από άλλες χώρες, που να επενδυθούν, έτσι ώστε τα περιφερειακά μας αεροδρόμια, για παράδειγμα, να γίνουν από πίστες προσγείωσης και απογείωσης τοπικοί πόλοι ανάπτυξης. Και για αυτά, δεν χρειάζεται να πληρώσει ο κρατικός προϋπολογισμός. Πρέπει να διαμορφωθεί το σωστό πλαίσιο. Τέτοιες προτάσεις κάνουμε και για έργα Σ.Δ.Ι.Τ. όπως είναι το μεγάλο έργο «οπτικής ίνας», το οποίο το χρειαζόμαστε και για λόγους προσαρμογής της χώρας στις εξελίξεις της τεχνολογίας, αλλά και για να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες της ύφεσης σε αυτή τη συγκυρία.
Τρίτον: Προτείνουμε συγκεκριμένα μέτρα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Για την τόνωση της επιχειρηματικότητας. Η απλούστευση της ίδρυσης επιχειρήσεων, δεν πρέπει να συζητείται άλλο. Είχε γίνει προεργασία από την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας για τη μείωση των βημάτων από 18 σε 3. Υπάρχει αυτή η προεργασία. Είναι ανάγκη να στείλουμε ένα θετικό μήνυμα στην επιχειρηματική κοινότητα. Το ίδιο για τα επιχειρηματικά πάρκα. Το ίδιο για τον κατασκευαστικό τομέα.
Τέταρτον: Μέτρα απελευθέρωσης των Αγορών. Μιλάμε για την άρση του «καμποτάζ», μιλάμε για απελευθέρωση Αγορών στον τομέα των Μεταφορών, στον τομέα της Ενέργειας. Μιλάμε για άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων. Αυτά τα μέτρα έχουν αναπτυξιακό χαρακτήρα και αλλάζουν και το ψυχολογικό κλίμα. Δημιουργούν την εντύπωση ότι η Ελλάδα κινείται μπροστά. Δεν αντιμετωπίζει μόνο το πρόβλημα εσόδων και δαπανών, αλλά έχει και μια επιθετική αναπτυξιακή πολιτική στο δρόμο της Ευρώπης. Στο δρόμο άλλων ευρωπαϊκών κρατών.
Αυτά τα μέτρα προτείνουμε. Τα θέτουμε στο δημόσιο διάλογο. Και, πραγματικά, ελπίζουμε πως η Κυβέρνηση θα έρθει και θα τα υιοθετήσει. Και μόνο κάποια από αυτά να υιοθετήσει, μόνο κέρδος θα είναι για τον τόπο. Νομίζω πως, μαζί με τη Ν.Δ., το ίδιο λένε και όλοι οι υγιείς παράγοντες. Είτε είναι από την πλευρά της εργοδοσίας, είτε είναι από την πλευρά των εργαζομένων. Κάθε αδράνεια, αυτή την ώρα, κοστίζει πανάκριβα στην Ελληνική Οικονομία. Και αυτό ερχόμαστε να επισημάνουμε σήμερα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί ως Κυβέρνηση δεν τα κάνατε κ. Χατζηδάκη και τα…

Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Ξέρετε πως ως Κυβέρνηση κάναμε σημαντικά βήματα μπροστά. Βεβαίως καθυστερήσαμε σε πολλούς τομείς. Γνωρίζετε ότι υπάρχει ένα συγκεκριμένο εκλογικό αποτέλεσμα, αρνητικό για τη Ν.Δ.. Η Ν.Δ. έρχεται, σήμερα, και καταθέτει συγκεκριμένες προτάσεις. Νομίζω πως τα συμπεράσματα για το παρελθόν βγήκαν στις εκλογές. Από εδώ και μετά, οι πολιτικές δυνάμεις, από όποια θέση και εάν βρίσκονται, καταθέτουν τις απόψεις τους ενώπιον του Ελληνικού Λαού, για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της κρίσης. Και αυτό κάνει, με υπευθυνότητα, η Ν.Δ.. Καλό θα είναι, όποιος διαφωνεί, να σημειώσει για ποιο λόγο διαφωνεί στα συγκεκριμένα μέτρα.
Ευχαριστώ πολύ.

Επιστροφή στην αρχική σελίδα

Διαβάστε περισσότερα...

ΣΥΡΙΖΑ - Υπενθυμίζουμε ότι η Angroinvest είναι από τους μεγαλύτερους ρυπαντές

Αναρτήθηκε από… kamena voyrla blogger

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ
Ν ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

Λαμία 21.02.2010
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο ΣΥΡΙΖΑ Φθιώτιδας εκφράζει τη συμπαράσταση του στον αγώνα των κατοίκων του Δήμου Εχιναίων για την αποτροπή της επέκτασης των εγκαταστάσεων της Angroinvest.

Υπογραμμίζουμε τα προβλήματα της έντονης δυσοσμίας που έκαναν τη διαβίωση αφόρητη στην ευρύτερη περιοχή του ΔΔ Αχλαδίου, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες.

Υπενθυμίζουμε ότι η Angroinvest είναι από τους μεγαλύτερους ρυπαντές του ήδη επιβαρυμένου περιβαλλοντικά Μαλιακού κόλπου.
Υπενθυμίζουμε την έκθεση-καταπέλτης των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος για περιβαλλοντικές παραβάσεις της εταιρείας και το πρόστιμο 400.000ευρώ με υπογραφή Σουφλιά.

Ζητάμε από το Νομαρχιακό Συμβούλιο που θα συζητήσει το θέμα στη συνεδρίαση της Δευτέρας 22/2/10, να ευθυγραμμισθεί με την ομόφωνη απόφαση του ΔΔ Αχλαδίου και με την κατά πλειοψηφία απόφαση του Δήμου Εχιναίων και να απορρίψει την μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για επέκταση του εργοστασίου της Angroinvest (παραγωγή βιοκαυσίμων, ιχθυοτροφών, σποροελαιουργείο κλπ) γιατί κάτι τέτοιο θα έχει σοβαρές επιπτώσεις για το περιβάλλον και το ευαίσθητο οικοσύστημα του Μαλιακού και θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην οικονομική ζωή και την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής.

Εμείς θα είμαστε εκεί για να ενώσουμε τη φωνή μας με τους κατοίκους της περιοχής και όλου του Νομού Φθιώτιδας για να απαιτήσουμε μέτρα προστασίας και όχι παραπέρα υποβάθμισης του Μαλιακού, της θάλασσας μας.

Επιστροφή στην αρχική σελίδα

Διαβάστε περισσότερα...

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΩΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΕ ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΦΟΔΣΑ ΛΟΚΡΙΔΑΣ

Αναρτήθηκε από… kamena voyrla blogger



Λαμία, 19 Φεβρουαρίου 2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Γενική Γραμματέας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας κα Κατερίνα Διαμαντοπούλου συναντήθηκε σήμερα με το Διοικητικό Συμβούλιο του ΦΟΔΣΑ Λοκρίδας. Μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης η κα Διαμαντοπούλου έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Σήμερα δρομολογήσαμε λύση σε ένα καυτό πρόβλημα που ταλάνιζε τη Λοκρίδα για χρόνια, μετά από ένα ουσιαστικό διάλογο με το σύνολο του Διοικητικού Συμβουλίου του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) Λοκρίδας, όπου ελήφθησαν υπόψη όλες οι ανησυχίες. Συμφωνήθηκε ομόφωνα ότι προχωράμε γρήγορα στη βέλτιστη σύγχρονη λύση για τη διαχείριση των απορριμμάτων της Λοκρίδας.
Η Περιφέρεια προχωράει άμεσα στη δημοπράτηση των απαραίτητων μελετών για Χώρους Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) καθώς και για μονάδα κομποστοποίησης προδιαλεγμένου οργανικού. Παράλληλα θα εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες όλων μας με την αρωγή της Περιφέρειας, για την ανακύκλωση.
Μαζευτήκαμε εδώ όλοι σήμερα γιατί πιστεύουμε ότι στη προστασία του περιβάλλοντος και στη διασφάλιση της δημόσιας υγείας δε χωράνε ούτε εκπτώσεις, ούτε καθυστερήσεις, ούτε μικροπολιτικές διαπραγματεύσεις και γι αυτό συμφωνήσαμε σε αυτή την απόφαση που δρομολογεί λύση.»

Διαβάστε περισσότερα...

Ερώτηση Νίκου Χουντή στο Ευρωκοινοβούλιο : Μέτρα οικονομικής ενίσχυσης των Ελλήνων και Ευρωπαίων αγροτών

Αναρτήθηκε από… kamena voyrla blogger

Κύριε επίτροπε, γνωρίζετε ότι η οικονομική κρίση είχε ως συνέπεια την ραγδαία μείωση σε ποσοστό 12,2% του αγροτικού εισοδήματος για το 2009.
Οι Έλληνες αγρότες βρίσκονται σε ακόμη πιο δεινή θέση διότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, το αγροτικό εισόδημα στην Ελλάδα βρίσκεται στην τρίτη χειρότερη θέση ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ, παρουσιάζοντας μείωση κατά 19,7% το διάστημα 2001-2008. Επιπλέον το 2008 η μείωση για το ελληνικό αγροτικό εισόδημα έφτασε το 7,9%
Αυτό έχει ως συνέπεια τη διετία 2006-2007, οι απασχολούμενοι στην αγροτική παραγωγή να μειωθούν κατά 40.000.
Η δεινή οικονομική κατάσταση των Ελλήνων αγροτών τους οδήγησε, όπως γνωρίζετε, σε πολυήμερες κινητοποιήσεις με τις οποίες διεκδικούσαν και μέτρα ενίσχυσης του εισοδήματός τους.
Με δεδομένα ότι: α) η Ελλάδα βρίσκεται υπό κοινοτική επιτήρηση λόγω υπερβολικού ελλείμματος, συνεπώς στην πράξη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν της επιτρέπει να αξιοποιήσει τη δυνατότητα που έχει δώσει η Επιτροπή στα κράτη μέλη να μπορούν να ενισχύουν τους αγρότες τους, οι οποίοι έχουν μείωση του εισοδήματός τους μέχρι 15.000 ευρώ για τη διετία, β) οι Έλληνες αγρότες για τρίτη συνεχόμενη χρονιά διαθέτουν στην αγορά τα προϊόντα τους, κάτω του κόστους παραγωγής.
Προκύπτει η ανάγκη να υπάρξει ειδικό οικονομικό ευρωπαϊκό πρόγραμμα στήριξης της ευρωπαϊκής γεωργίας, ιδιαίτερα των χωρών που λόγω υπερβολικού ελλείμματος αδυνατούν τα αξιοποιήσουν τον κανονισμό de minimis.
Σας ερωτώ, είναι στις προθέσεις σας να εγκρίνετε ένα ειδικό ευρωπαϊκό οικονομικό πρόγραμμα άμεσων ενισχύσεων για τους Έλληνες αγρότες, οι οποίοι έχουν πληγεί έντονα από την οικονομική κρίση ή έστω να εγκρίνετε τη δυνατότητα οικονομικής ενίσχυσης από τις «λιμνάζουσες» χρηματοδοτήσεις του ΕΣΠΑ;

Επιστροφή στην αρχική σελίδα

Διαβάστε περισσότερα...